Nyári kalandok a szomszédban

2018.08.19. 16:00

A gleccserek világába indulunk, mert Bécsben nem csak a Práter van

Nyári zenei élmények Bécsben, séta Schönbrunnban, játékos családi szórakozás, alpesi túrázás, gleccserkaland – nem is kell sokat utazni, a szomszédos Ausztriában egy-két óra alatt mindez elérhető. Rajtunk csupán az múlik, hogy eldöntsük: egynapos kirándulásra, hosszú hétvégére vagy egy-két hetes szabadságra indulva keresünk ideális helyszínt és programot.

Osváth Sarolta

Igazán különleges a természeti környezet: mormotákkal, vízesésekkel és egészen késő nyárig megmaradó hófoltokkal találkozhatunk

Fotó: WienTourismus-Karl-Thomas

 

Igazán különleges a természeti
környezet: mormotákkal, vízesésekkel
és egészen késő nyárig
megmaradó hófoltokkal találkozhatunk
Fotó: WienTourismus-Karl-Thomas

Bécs mindig biztos tipp, a nyár még hátralévő részében bármikor felkerekedhetünk, találunk érdekes látnivalót és különleges programot. Aki szereti a zenét és a fi lmeket, az a kettőt együtt élvezheti a városháza előtti téren a hagyományos bécsi zenés fi lmfesztiválon, amely az idén is – az operától a popzenéig – számos nagyszerű bemutatóval és gazdag, nemzetközi gasztronómiai kínálattal vonzza a közönséget. Minderre akár úgy is ráhangolódhatunk, hogy előtte könnyű sétát teszünk a császárváros Hietzing nevű kerületében, a schönbrunni kastély ritkaságokkal teli, gyönyörű parkjában, és megcsodáljuk Mária Terézia kedvenc rezidenciájának barokk és rokokó eleganciáját. (A belvárosból az U4-es metróval közelíthető meg.) De ha a sportos városnézést választjuk, bejárhatjuk – akár kerékpárral is – a bécsi nevezetességeket, híres múzeumokat is. A Leopold Múzeumban éppen Schiele- és Klimt-kiállítás látható.

Aki szereti
a zenét és a filmeket, az a kettőt
együtt élvezheti a városháza
előtti téren a hagyományos bécsi
zenés filmfesztiválon, amely
az idén is – az operától a popzenéig
– számos nagyszerű bemutatóval
és gazdag nemzetközi
gasztronómiai kínálattal vonzza
a közönséget
Fotó: Grossglockner.at

Aki komolyabb adrenalinfokozóra vágyik, annak a Bécstől autóval mindössze egyórányira, St. Corona am Wechselben található Wechsel nyári bobpályát ajánljuk, ahol felnőttek és gyermekek egyaránt élvezhetik a száguldás örömét. A négyévesnél nagyobb gyerekek felnőtt felügyelete mellett, nyolcéves kortól pedig már önállóan is bobozhatnak. A pálya biztonsági rendszere és a maximum 40 kilométeres óránkénti sebesség biztonságossá teszi a száguldást minden korosztály számára. Családostul – kisebb gyerekekkel – inkább a burgenlandi St. Margarethenben található Familypark felé vegyük az irányt, a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő, családi vállalkozásként működő létesítmény ez alkalomból számos meglepetéssel szolgál. A 14 hektáron elterülő szabadidőpark négy tematikus részlege augusztus végéig a Hosszú Nyári Esték program keretében szombatonként meghosszabbított nyit vatartással, este 8-ig várja a kalandra vágyókat, egyebek között olyan attrakciókkal, mint a Götterblitz hullámvasút az erdei expresszel (Waldexpress) és a nyolcméteres szabadesés élményét nyújtó alpesi jódlival (Almjodler).

A VÁROSRÓL

Bécs Ausztria fővárosa és egyben

legnagyobb városa, valamint

az ország kilenc szövetségi

tartománya közül az egyik. Bécs

az ország politikai, kulturális, kereskedelmi,

ipari és közlekedési

központja. 2013-ban a regisztrált

lakónépessége meghaladta az

1,75 millió főt, és ezzel Ausztria

legnépesebb, valamint az Európai

Unió hetedik legnépesebb

városa. A 20. század elejéig Bécs

volt a világ legnagyobb német

ajkú települése, mára a második

a német főváros, Berlin után.

Aki még nem fedezte fel a Großglockner egyedülálló gleccservilágát, alpesi panorámáját, ne habozzon, nagyon megéri az autózás a 48 kilométer hosszú szerpentinen a 3789 méter magas Großglocknerre. Bepillanthatunk a gleccserek keletkezésének történetébe és a jégfolyamok varázslatos természetébe. A Großglocknerre vezető panorámaút műemléki védelem alatt áll mint Ausztria egyik legjelentősebb látnivalója. Immár nyolcvan éve szeli át az Alpokat, és összeköti egymással a hegy északi oldalán található Salzburg tartományt a déli oldalon fekvő Karintiával. A Hohe Tauern Nemzeti Park szívében járunk, a Keleti-Alpok leghoszszabb gleccserének, a nyolc kilométer hosszú Pasterzének a medrét egy kijelölt, biztonságos útvonalon tett kisebb túrázással akár gyalogosan is felfedezhetjük. Igazán különleges a természeti környezet: mormotákkal, vízesésekkel és egészen késő nyárig megmaradó hófoltokkal találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!