utazó

2021.01.30. 11:30

Lindosz a sziget egyik legszebb fekvésű helye, történelmi emlékekkel

Rodosz az egyik legnépszerűbb görög sziget, ahová a világ minden részéről évente tízezrével érkeznek a turisták. Mindent „tud”, amit egy görögországi tengerparti nyaralástól várunk, és még egy kicsivel többet is, mivel a sziget kisvárosai fantasztikus történelmi időutazást is kínálnak. Ezek közül is kiemelkedik Lindosz, ahol a görög istenek és keresztes lovagok nyomában járhatunk.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

Rodosztól, a sziget északi csúcsán lévő fővárostól a keleti parton alig ötven kilométerre délre található a mesebeli kisváros, amely a turistaszezonban nyaralók és kirándulók ezreinek úti célja.

A kivételes szépségű öbölben fekvő településen a gépjárműforgalom ki van tiltva a dombra épült, vakítóan fehér házak közül. A romantikus hangulatú szűk sikátorokban csak gyalogosan, lépcsőkön lehet közlekedni. Busszal, autóval vagy akár robogóval is lehet érkezni a város határáig, mi viszont a hajózást választottuk. Így kicsivel hosszabb volt az út, de megérte a felejthetetlen sziklás partok, csodálatos öblök látványa az azúrkék tenger felől.

Lindosz nemcsak Rodosz egyik legszebb fekvésű helye, hanem a görög történelem fontos emlékhelyei közé is tartozik. A leletek szerint a várost időszámításunk előtt a 10. században alapították, ám ennek ellentmond, hogy Homérosz az Iliászban már a trójai háború résztvevőjeként említi. A trójai háború viszont 200-300 évvel korábban, a 12–13. században zajlott. Ez azonban nem von le Lindosz történelmi jelentőségéből, hiszen ma is lenyűgöző a tenger fölé 116 méterre magasodó sziklahegy tetejére épített akropolisz, amelyet a város védőszentjének, Athéné istennőnek a tiszteletére emeltek. Lindosz tengeri kikötőként sokáig megőrizte függetlenségét, a Római Birodalom azonban bekebelezte.

Ezt követően az ősi görög istenek templomait a keresztény egyház vette birtokba, majd a város Bizánc fennhatósága alá került, ám ekkor már inkább erődként használták. A településről a szikla tetején álló akropoliszra az erős emelkedőn gyalog, illetve szamárháton lehet feljutni. Az évszázadok során a vár többször elpusztult, majd újjáépítették, felújították, így több nép és nemzedék keze munkáját őrzik a romok. Az elmúlt évezredek szelleme még különlegesebbé varázsolja a lindoszi fellegvárból elénk táruló csodálatos kilátást. Beláthatjuk innen a lindoszi strandot, amely a sziget egyik legszebb homokos partja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!