utazó

2021.05.08. 07:00

Palmanova, a csillag alakú erődváros

A világviszonylatban is meglehetősen szokatlan, tervezőasztalon szerkesztett, 9 bástyával, 18 sugárirányú utcával, egy szabályos hatszögletű térrel és 3 óriási városkapuval rendelkező olasz erődváros ma már szabadon „bevehető”.

Laskovics Márió

Palmanova Északkelet-Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia régióban, Udine megyében, az Adriai-tengerhez közel található. Erődvárosnak épült, szabályos kilencszögletű alaprajzát máig épségben megőrizte. Erődje 2017 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján a 15-17. századi velencei védművek részeként. Hasonló, tervezőasztalon szerkesztett városszerkezet igen kevés helyen maradt fenn eredeti állapotában.

A város alapkövét 1593-ban helyezték el, a Velencei Köztársaság fennhatósága idején. Az ideális szerkezetű erődvárost sugárirányú és koncentrikus utcahálózattal tervezték alapvetően katonai célokra és közel száz évig építették. A védőfalak szabályos kilencoldalú sokszöget alkotnak, illetve a füles bástyáikkal együtt egy szabályos kilencágú csillag-formát. A legbelső városfal a vizesárok-rendszerrel (fossato) együtt 1620-ig épült. 1665–1683 között a már meglévő kilenc bástya közeibe újabb kilenc, előretolt, különálló lapos védelmi szigetet (ravellini) iktattak be.

A kora barokk építészet egyik remeke a palmanovai székesegyház. Tornyát stratégiai szempontok alapján alacsonyra építették
Fotó: Laskovics Márió

A széles és egyenes utcák arra szolgáltak, hogy ostrom idején a központi téren állomásozó katonaság a leggyorsabban kijuthasson a városfal veszélyeztetett részére. A központban laktak a tisztek, a külső háztömbökben a sorozott katonák, és legkívül, az erődfalak mentén voltak a hivatásos zsoldosok szállásai. A velenceiek államuk legnagyobb szárazföldi támaszpontjává akarták fejleszteni a várost, de a terv kudarcba fulladt, így 1622-ben elítélt bűnözőket telepítettek be. A város komoly csatát a történelem során soha nem látott, azonban kétszer is elfoglalták. Stratégiai fekvése miatt a világháborúk során fontos szerep hárult rá. 1960-ban nemzeti műemlékké nyilvánították.

A városba három erődített kapun keresztül lehet bejutni. A grandiózus, tökéletes hatszöget formázó Főtér (Piazza Grande) kiterjedése a kisváros méreteihez képest aránytalanul eltúlzott, közepén zászlórúd áll magas kőtalapzaton, az erőd harci lobogójával.

A téren találhatók a város legfontosabb középületei, köztük a kora barokk építészet egyik remeke, a székesegyház, mely 1636-ban készült el, egyhajós belső térrel, belső tartóoszlopok alkalmazása nélkül, 3 kóruskápolnával, 4 mellékoltárral.

Kiemelt képünkön: A kapun belül fal húzódik végig a város körül

Ezek is érdekelhetik