Vasvár

2013.12.16. 17:12

Beavatás a magyar észjárásba

Vasvár – Kedden 18 órakor Czakó Gábor íróval találkozhat a közönség a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Merklin Tímea

Az ismert magyar író „Beavatás a magyar észjárásba” címmel tart előadást és azt követően beszélgetésre várja az érdeklődőket. Beavatás a magyar észjárásba címmel Czakó Gábor könyvet is jelentetett meg, ez az első magyar „nyelvrégészeti” kötet, amelynek leletei tulajdonképpen közszájon forognak, csak esetleg már nem figyelünk arra, melyiket miért úgy értjük, ahogy, honnan töltődött fel jelentéssel.

Emlékek, szokások fűződnek hozzájuk, bizonyos észjárás, egyfajta világszemlélet. A nyelvrégész megtisztítja a szavakat és szólásokat a „megszokás porától”.Például: használjuk a kifejezést „lőttek neki”, de már nem tudjuk, honnan jött. A nyelvrégész feltárja: a hunok ivadékai, az ujgurok napjainkban is belelőnek a sírba a tetem lebocsátása előtt, hogy a rossz szellemeket elriasszák. Ugyanezt tették régen a székelyek is. A magyar nyelvhasználat máig őrzi ezt a régi szokást, mikor halottra azt mondja: „lőttek neki”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!