Vasvár

2014.02.17. 12:38

Honnan terjed a bűz?

Vasvár - Több jelzés is érkezett a hivatalos szervekhez, hogy gyakori az illegális szennyvízürítés Vasváron, ennek következménye az elviselhetetlen bűz.

Merklin Tímea

Az ellenőrzések során kiderült: a bűzt a berohadt házi szennyvíz okozta, amely a kiépített közüzemi szennyvízcsatorna tisztító aknájába szivattyúzott házi tároló aknákból származik.

Vasvár város önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a legális szennyvízkezelésre, mert a büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusa szerint szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el, aki „ a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot vagy azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel veszélyezteti". Az önkormányzat kéri az érintett polgárokat, tartózkodjanak a szabálytalanságtól, és éljenek a kiépített lehetőséggel: kössenek rá a rendszerre, vagy a tároló aknában összegyűjtött szennyvizet az arra jogosult közszolgáltatóval szállíttassák el. A szennyvízbeszállító közszolgáltató név szerint regisztrálja szállításait, a Vasivíz Zrt-nél pedig megtekinthető a rendszerre rákötöttek névsora, így kiszűrhető, mely háztartások nem szerepelnek egyik helyen sem. Ők fokozott ellenőrzésre számíthatnak a szennyvízürítéssel kapcsolatban. Ha a legális szállítást nem tudják igazolni, a BTK. 2012. évi C. törvény 241. paragrafusának 1. bekezdése alapján eljárás indul ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!