Vasvár

2014.05.12. 16:10

A Csitári hegyek alatt

Gersekarát - Felvidéken jártak a Gersekaráti Általános Iskola diákjai a Történelmi helyszínek, váremlékek és királyi bányavárosok program keretében.

Merklin Tímea

A pályázati támogatással szervezett tanulmányi kirándulás előtti hetekben a tanárok felkészítették a csoportot, hogy jobban megismerhessék azokat a helyszíneket, nevezetességeket, ahová menni fognak. A kirándulás célja a Felvidék történelmi és kulturális emlékeinek megtekintése, az ott élő magyarok sorsának megismerése, a nemzeti összetartozás érzésének kialakítása, elmélyítése volt.

Gersekaráti gyerekek a trencséni várral a háttérben, kísérő tanárok voltak: dr. Dománé Andocsi Valéria és Bata László (Fotó: Bata László)

Vámosszabadinál átlépve az országhatárt megálltak a bősi vízerőműnél. Deákin át Galántára Kodály gyermekkorának helyszínére vezetett az útjuk, ahol a zeneszerző életéről hallottak rövid összefoglalót, majd megkoszorúzták a szobrát. A Csitári hegyek alatt elhaladva Nyitra várába látogattak. A Gímesi Alapiskola Magyar Tagozatos iskolájában szeretettel fogadták őket. A gersekaráti iskola és tanulóinak felajánlásával emléktárgyakat, könyveket és ajándékokat adtak át az iskola 37 fős magyar tanulócsoportjának. (Az ajándékok készítésében Grábler Margit és Csarankó Istvánné nyugdíjas pedagógusok segítettek.) A nagyszombati városnézés után a gyógyfürdőjéről híres Pöstyénbe mentek, majd Trencsén-Csákházára, ahol a szállás volt. A második nap a várlátogatások jegyében zajlott. Csejtére, majd Beckó (Bolondóc) várához vezetett az út. Trencsén-Harmony településen megnézték a Rákóczi-emlékművet, Pozsonyban várost néztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!