Vasvár

2014.05.12. 16:10

Szellemi örökség

Vasvár - Kulturális értékalapú kezdeményezések a Vasi Hegyháton címmel tartottak konferenciát a Tretter-házban, ahol az előadóknak köszönhetően felvonultak a tájegység természeti és szellemi értékei.

Merklin Tímea

Az új generációkat is be kell vonni a hegyháti kincseket számon tartó programokba, és az újonnan létesült csehimindszenti és bérbaltavári emlékházakba látogatókat kell szervezni ezeket a célkitűzéseket is megfogalmazták a fórumon. Azt a labdát is feldobták: mire van szüksége inkább a Hegyhátnak? - a(z újra) humántőkésítésre, amely valószínűleg csak kívülről történhet, vagy a pár napra ideérkező turisták ezreire (vagy mindkettőre)?

A konferencián a Hegypásztor Kör elnöke, Kovács István köszöntötte a résztvevőket, Laki Ferenc, a kör tagja a szellemi kulturális örökség, kulturális erőforrások számbavétele projekt eredményeiről beszélt. A szőlőhegyek gazdagságát, a térség számára kitörést adó lehetőségét Zágorhidi Czigány Ákos festette meg: hogy lehet borvidék része a Hegyhát?

A plénum előtt dr. Zágorhidi Czigány Balázs, az első sorban Zágorhidi Czigány Ákos és Gyöngyösi Zsuzsa (Fotó: Merklin Tímea)

 

Az őseink szellemi és lelki hagyatéka blokkban Zágorhidi Czigány Balázs a domonkos rendről, a kolostori hagyományokról beszélt, a vasvári búcsújárásról, az 1664-es békéről, majd később a helytörténeti gyűjtő és múzeumalapító Németh Antalról illetve Mozsolics Amália régészről, aki lejegyezte a helyi legendákat is. Felidézte Kuminé, a híres gersei boszorkány emlékét, aki lidércekkel is foglalkozott, gyógyítani tudta a szemmel vert embert. Javasasszony volt, akit Vas megyén kívülről, Zalából is felkerestek gyógyításért, probléma megoldásért. Az 1930-as években még meséltek ezen a tájon az öregek olyan táltosokról is, akik az égben bikákkal harcoltak.

Fukszberger Imre a csehimindszenti születésű Mindszenty József jelentőségéről beszélt, közben körbeadták a falu temploma felújításának látványterveit. Gergye Rezső Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőt és a zsennyei kötődésű Békássy Ferencet idézte, felvetve, hogy az irodalmi útvonalon biciklitúrát is lehetne szervezni, bekapcsolva Kámot is, ahol pedig Kisfaludy Sándor szobra áll, mert ott lakott hat évig. Gyöngyösi Zsuzsa, a baltavári őslénytani kutatásairól is neves polihisztor, Bendefy László (földmérő mérnök, geológus, történész, tudomány és technikatörténész) alakját elevenítette fel, aki világhírre is szert tett azzal, hogy alkotott egy olyan képletet, amelyet ma is használnak a földmérők. Fábián Tamás vasvári származású geológus, tanár, kutató életműve is szóba került, akit 2012-ben terroristák lelőttek egy vulkán közelében. Az ásványgyűjteményéből a helyi könyvtárban látható egy válogatott kiállítás.

A konferencia további témaköre volt a közösségi kertek, Tündérkertek az őshonos gyümölcsfáktól a gyógynövényekig. Előadók voltak: Inzsöl Renáta, Drimmer Lászlóné és Orbán László. A közösségi, kulturális kezdeményezésekről Gergye Rezső, Tausz István és Gyöngyösi Zsuzsa beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!