Vasvár

2014.11.26. 09:16

Teraszos lesz a vasvári temető - 60 millió forintos önkormányzati beruházás a sírhelyek bővítésére

Vasvár - Néhány hét múlva elkészül a vasvári temetőnél a 170 méter hosszú támfal. Így hamarosan újabb sírhelyeket alakíthatnak ki.

Merklin Tímea

A vasvári dombon elterülő, az egész vidékre kilátást adó temető nemcsak helyi jellegzetesség, Vas megye egyik legszebb sírkertje. Ragaszkodnak hozzá az itt élők, ezért döntött úgy a város, hogy nem nyit új temetőt, hanem hosszú távú megoldást keres a meglévő bővítésére. A támfal építésével 100-150 további férőhely alakítható ki.

Tóth Balázs polgármestertől megtudtuk: a szaknyelven „szögtámfalnak" hívott létesítményhez három méter mély árkot ástak közel kétszáz méter hosszan. A fal mindenütt a terephez igazodik, terepszinttől függően 3-4 méter magas, a József Attila utcától az Ifjúság utcáig tart, nem egyenes vonalú, hanem félköríves megoldású. Az önkormányzati beruházás 60 millió forint értékű. (Nem lett volna olcsóbb új temetőt nyitni sem, hiszen ahhoz meg kellett volna venni területeket, itt pedig van terület, csak nem volt kihasználva.)

Varga János, Varga Erzsébet és Somlai István. Fotó: Vincze Kornél

Az építkezés nem könnyű olyan szempontból sem, hogy magánterületeket is érint, hiszen a dombon kiskertek futnak föl, ezeken keresztül lehetett az építési területet elérni.

Lesz majd egy belső támfal is a II. ütemben, ahhoz ismét több tízmillió forint kellene, valószínűleg nem jövőre épül meg, hanem később. Viszont a külső támfalból már csak húsz méter van hátra, a betonozást még az idén befejezik, a tereprendezést pedig tavasszal.

Fotó: Vincze Kornél

A támfal mögött és fölött a meredek dombon teraszokat alakítanak majd ki a leendő sírhelyek számára, igazán szép nyughelyek jönnek létre az itt élők elhunyt hozzátartozói számára.

Fotó: Vincze Kornél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!