Vasvár

2015.01.10. 21:18

A ''vasvármegyeiek'' estéje nyitotta a báli szezont

Vasvár - A báli szezont nyitó megyebált idén Vasvár városával közösen rendezték meg. Az elegánsan berendezett Nagy Gáspár Kulturális Központ aulájában ragyogó arccal üdvözölték egymást az emberek, megteltek a galérián megterített asztalok.

Merklin Tímea

A Digital Band szolgáltatta az esthez az élőzenét hét órától, sorra érkeztek Vas megye meghatározó személyiségei: Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármesterek, Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester, Huber László kőszegi polgármester, Marton Ferenc és Kondora Bálint megyei alelnökök, Balázsy Péter megyei jegyző, Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, Kai Herzke, a Nestle Hungária Kft. gyárigazgatója, Rudolf Wiedner, a JUFA Ungarn Kft. ügyvezetője is. Majthényi László megyei elnök, Tóth Balázs polgármester és az ifjú vépi szépség, Szalai Anélia, az Alpok-Adria Szépségverseny Vas megyei döntőjének győztese fogadták a vendégeket.

V. Németh Zsolt köszöntőjéből kiderült: egy újítás első estéje a 2015-ös megyebál, mikor is a megye és valamelyik "vidéki" város együtt bálozik, ezúttal az egykori ősi székhelyen.

- Kivételes, de nem páratlan alkalom: ilyen volt az is, amikor 2000-ben a megye millenniumi zászlóját Vas megye és Vasvár városa közösen vette át a Fő téren. De ilyen volt 1938-ban is, Szent István halálának évfordulóján, mikor Tulok József főszolgabíró szabadkozott: "az egykori otthon szegény, nem ölthet magára olyan ünnepi köntöst, mint a néhai nagy nap jelentősége megérdemelné". Ma már nem kell szabadkoznunk - mondta az államtitkár. - A vasvári bál után jön majd a kőszegi, a körmendi és így tovább, és majd mindig emlékezetes lesz az első, a vasvári.

Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke elmondta:

- Az ötéves ciklus elején úgy döntöttünk, hogy kimozdulunk Szombathelyről, és a megye kisebb-nagyobb városaiban rendezzük meg a bálokat, hogy együtt örvendezzünk - a népszokás szerint -, hogy takarodjon el a tél. Szombaton  Sopronhorpácson majdnem 20 Celsius fok volt, Tirolban pedig 17, a télnek már nincs helye. Ha Gazdag Erzsit, Vas megye jeles költőnőjét idézzük: "Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál" - reméljük, éjfélkor már tényleg így lesz. A kitett dobozban pénzadományokat gyűjtünk a Markusovszky kórház gyermekosztálya és az oszkói idősek otthona számára.

Tóth Balázs polgármester így szólította meg a báli közönséget:

- Kedves vasvármegyeiek! Nagy öröm Vasvár számára, hogy otthont adhatunk a bálnak, köszönjük, hogy jelenlétükkel megadják a bál rangját. Mivel plusz három fok alatt nem lesz ma este, nem lehet az időjárásra hivatkozva idő előtt elmenni.

A polgármester egy régi veronai báli szöveggel kívánt jó estét mindenkinek:

"Senki ne röstelljék a táncba bészállni, az sarokban ilyentájt nem szabad állani. Ha pedig egy szusszanásnyit megpihenni tértek, pallérozza torkotok sok ital és étek. Nem is tartóztatlak továbbá titeket, látom, az türelem fogytán van bennetek. Kezdődjék az mulatság, melyre oly rég vártunk, vigadja ki magát mindenki minálunk."

A nyitó palotás táncot a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes táncolta. Utána keringő következett a bálozó közönségből választva párokat, majd kalotaszegi táncot láttunk ismét az együttestől. A bál első táncát Tóth Balázs polgármester kérte a feleségétől.

A pompás vacsora után Szulák Andrea adott koncertet, éjfél után kihirdették az „Év embere" díj nyertesét, idén Egri Balázs okleveles építészmérnök, építész, vezető tervező, nemzetközi minősített passzívháztervező kapta. A díjat Majthényi László és prof. dr. Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke adta át.

- Az újkori megyebálozás történetében fontos a megyebál, ez a 17. A megyebálok felelevenítését dr. István Lajos kezdeményezte 1998­-ban. Azóta minden esztendőben megrendezik a farsangi időszak nyitó bálját, bájos momentum éjféltájban az „Év embere" díj átadása – mondta a professzor. - Az „Év embere" díj jelöltjeként közel 100 jeles ember jelenhetett meg a médiában, ez idő alatt megismerkedhetett munkásságukkal a nagyközönség is. 17 év alatt 19 ember kapta meg ezt a címet, mert két alkalommal két első helyezettet választottunk. Minden évben a Top10 személyt kell megtalálni, akik közül már mindenki alkalmas arra, hogy az „Év embere" legyen.

Egri Balázs építészmérnök köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzásegítették a rangos elismeréshez. Amint mondta, úgy érzi, a díjat nem csak ő, hanem a Vas megyei építészek is nyerték, hiszen „mindenki teammunkában dolgozik", csak a kivételek nem. Azzal a viccel támasztotta alá, hogy Bruce Willis azért nem kapta meg a Titanic főszerepét, mert mindenkit megmentett volna...

Az építész a borítékban kapott pénzjutalmat – Kiss Ervin vasvári cégének felajánlását – azonnal az adománygyűjtő dobozba rakta, hogy támogassa vele a szombathelyi kórházat és az oszkói idősek otthonát.

A sodró lendületű báli estét a továbbiakban a tombolasorsolás izgalma színezte: az ifjú szépség, Szalai Anélia közreműködésével húzták ki a nyerőszámokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!