Vasvár

2015.03.18. 10:09

Szíven üt, mert szívből jön - A Maros Művészegyüttest vastapssal ünnepelte a közönség Vasváron

Vasvár - A diákok ujjongtak a napközbeni, a felnőtt közönség vastapssal ünnepelt az esti előadáson a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Merklin Tímea

Az erdélyi Maros Művészegyüttes hozta el két produkcióját: a gyerekeknek a Fehérlófia táncos mesejátékot, a felnőtteknek az Imádság háború után című táncszínházat.

Szívbe marokló, gyönyörű és megrázó volt az esti előadás: az Imádság háború után című kompozíciót táncképekből állították össze az első világháború áldozatainak emlékére. A soproni Varga János (Boxos) koreográfiája a Budapesten élő Bonczó István zenéjére készült, a szövegkönyvet háborús témájú magyar lírából szerkesztették. A verseket a marosvásárhelyi egyetemen tanuló Kozma Gábor szólaltatta meg a táncképekhez illő drámai erővel, szólót Kásler Magda énekelt.

Fotók: Merklin Tímea

Barabási Attila Csaba igazgató azt mondta, az előadás azért üti szíven a nézőt, mert szívből jön, nagy-nagy szeretettel készítették. Mindig elkíséri a Maros Művészegyüttest az útjain, így a magyarországi turnéjára is, amelynek állomásai Vasváron kívül Zalalövő, Celldömölk, Sopron és Bakonyszombathely. Az utóbbi településhez hozzáfűzte: ő maga egy székely faluból származik, Kibédről, amely testvérvárosa Bakonyszombathelynek. Az igazgatótól azt is megtudtuk: 2007 óta az együttes magyar tagozatának vezetője, 2010-től rábízták a román tagozatot is. Amint mondta, nagyon ritka, hogy román tagozatnak magyar vezetője legyen, nagy bizalmat kapott.

- A 91 alkalmazottal működő Maros a legnagyobb múltú művészegyüttes Erdélyben, 1956-ban alakult. Érdekesség, hogy nálunk öt hivatásos magyar együttes van, Magyarországon három. Korábban csak autentikus néptánccal foglalkoztunk, az utóbbi tíz évben kóstolgatjuk a táncszínházat. Az Imádság háború után című produkciónkkal a legjobb előadás díját nyertük egy találkozón. Bemutattuk már Magyarországon is, a szakma azt mondta: megérett az együttes a táncszínházra. Nagy örömünkre, meghívtak minket az idei Győri Táncfesztiválra, ahol június 16-án lépünk fel. Szeretnénk majd Vas megyébe is visszatérni, más arcunkat is megmutatni. Már körvonalazódik a jövő évre egy következő turné, amelynek Vasvár biztosan az egyik helyszíne lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!