Vasvár

2017.03.13. 15:55

Amatőr fotósok kiállítása nyílt Vasváron

Vasvár - A tárlaton nemcsak a látvány van jelen, hanem az ezekkel kapcsolatos élmények is megoszthatók egymással egy-egy beszélgetésben.

Pogács Mónika

Az alkotókban az is közös, hogy mindannyian nők és egytől egyig helyiek- Több mint két évtizedes közösségi és programszervezői munkám során soha nem történt meg korábban, hogy csaknem húsz helyi alkotó egyszerre, egy időben szerepeljen egy kiállításon - emelte ki Gergyéné Szakály Georgina a tárlat érdemeként. Elmondta: kiváló amatőr alkotókat, nagyszerű embereket ismerhetett meg az előkészítő munka során. Csaknem kettőszáz fotóból kellett válogatnia.

A szervező úgy véli: az anyagok mennyisége mellett ezek minősége lehet a garancia, hogy bárkinek önálló kiállítása nyílhasson a jövőben, akár a Castrumban. - Igazi ünnepként tekintettem a megnyitó napjára - tette hozzá a közösségszervező. A 16 kiállító több generáció képviselője: van köztük családanya, fiatal felnőtt, nyugdíjas és diák is. A tárlatot Merklin Tímea, a SEK kommunikációs munkatársa ajánlotta a közönség figyelmébe. Azt mondta, a kiállítás értéke, hogy igazi esélyt ad a női látásmód, a sajátos fókusz érvényesülésének. Ehhez kellett, hogy a szervező az ötlet mellett elhatározott legyen annak megvalósításában.

Igazi ünnep lett az amatőr fotósok tárlatnyitója. Az ő képeikből áll a hónap kiállítása a Castrum Galériában Fotó: Vincze Kornél

A franciából származó amatőr szó a vasvári kiállításra a "szeret valamit csinálni" jelentés értelmében igaz. Mindegyik fotón tetten érhető ez. A fényképészek nem futottak közben versenyt az idővel; mint egy profi fotós, akinek konkrét témához kell a lehető legjobb pillanatot rögzítenie. A munkákat a fényképezés önmagáért való szeretete hatja át, amely egyben jó eszköz arra, hogy a pillanatok megállíthatóak legyenek. A fotósok pedig bőven találtak megállítani való pillanatokat. A képeken naplemente, erdőrészletek, tájak, hangulatok, épülettöredékek látszanak vagy sejlenek mindenkinek egyedi látásmódja szerint.

A pillanat adományaként, hogy épp akkor, ott, ő volt jelen. Van, aki önmagáért a megtalált szépségért kattintott. Virágok, napsütés, a szentkúti erdő látványa, városi épületkontúrok, a Kígyókirály szobra. Néhányan a megörökített pillanatot egyfajta eszközként kezelik, elvont gondolatok közvetítéséhez. Merklin Tímea szerint a fotókból vasvári képeslapsorozat is lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!