Vasvár

2017.06.14. 19:20

Közös a múlt, a kötelezettség

VASVÁR Konferenciával emlékeztek az egykori káptalanra a Vasvári Múzeum szervezésében. A tanácskozás középpontjában az a nyolcszáz éves dokumentum állt, amelyben több mint 15 vasi település nevét először említik.

Pogács Mónika

- Ehhez hasonló a késő középkor óta nem fordult elő, hogy a vasvári káptalan, annak székhelyén ennyi taggal, képviselővel összegyűlt volna. Igazán rendkívüli alkalom - köszöntötte a megjelenteket, köztük Brenner Józsefet, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostját dr. Zágorhidi Czigány Balázs. A múzeum igazgatója elmondta: Valamennyi települést meghívták, melyeket a régi dokumentumban először említenek. - Nemcsak a vasvári káptalan ünnepe ez, hanem a térségé és a vármegyéé - tette hozzá. A program szervezésében a Vasvári Múzeum a Magyar Nemzeti Levéltár megyei levéltárával és a szombathelyi egyházmegyei levéltárral működött együtt.

- Vasvárnál illetékesebb hely nem lehet a konferencia megrendezésére a középkori Vas vármegye egykori központjaként. A tanácskozásnak helyet adó Békeház pedig azért jó választás, mert ez szolgált a vasvári káptalan egykori intézői lakaként - mondta Tóth Balázs, Vasvár polgármestere. - Múltunk vezet, mint tengerészt az iránytű - kezdte köszöntőjét V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő. Azzal folytatta: A közös múlt egy kiemelkedő, jelképes helye a Vasvári káptalan egykori intézői háza. Hozzátette: 1664-ben e helyhez fűződik a vasvári híres béke megkötése, amit az elmúlt években konferenciák elemeztek, és kerülhetett így az esemény pontos történelmi helyére. Az országgyűlési képviselő azt is mondta: Nehéz elképzelni, milyen lehetett nyolcszáz évvel ezelőtt az itt élő ember. Milyen volt a városerődítmény, milyenek voltak a középületek, a házak, melyek a török időkben megsemmisültek.

- De a táj nem semmisült meg. A mai napig markáns karaktere van, mely teret ad a vasvári életnek - tette hozzá. Az, hogy miként éltek itt az emberek, ekkora idő távlatából beláthatatlan. - A források horgonyként segítenek mégis megállni egy-egy történelmi időszaknál. A Vasvári Káptalan birtokösszeíró oklevele is ilyen. Segít visszatekinteni a múltra, de magunkat is megtaláljuk benne - folytatta V. Németh Zsolt.

A II. Andráshoz köthető irat kiadása Vasvár és a megye más települései számára is az első forrás, ahol név szerint említik őket. Hegyháti falvak és azon kívüliek is szerepelnek benne.

- Saját közösségünk múltjába enged betekintést ez a konferencia. Hisz nem szabad elfelejtenünk: közös múltunk iránt kötelezettségeink vannak. Ne hagyjuk el soha a múlt iránti szenvedélyes érdeklődésünket - zárta V. Németh Zsolt. Dr. Balázsy Péter, megyei jegyző hangsúlyozta: - A mai nap túlmutat Vasváron és az írásban említett településeken. Vas megye egésze szempontjából jelentős és meghatározó dokumentum. A jegyző Majthényi László elnök nevében a Vas Megyei Közgyűlés emléklapját adta át a vasvári káptalan nyolcszáz éves évfordulója alkalmából dr. Zágorhidi Czigány Balázsnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!