Vasvár

2013.02.18. 12:52

Béremelés vagy más? - A közművelődésben dolgozók is alulfizetettek

Vasvár társadalmi érdekére és a kultúra szociális szférával való egyre intenzívebb érintkezésére is rámutat az a levél, amelyet Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója írt az önkormányzathoz, a művelődési ház dolgozóinak béremelése céljából.

Merklin Tímea

A kultúrházról már hat éve kimondatott, hogy az akkori öt fős létszám túl kevés. Az országban hasonló minőségű és mennyiségű munkát végző közművelődési intézmények között a vasvári dolgozott a legkisebb létszámmal. A feladatok elosztását külső, önkéntes segítők bevonásával oldották meg. 2013. január 1-től egy fővel tovább csökkent az itt dolgozók száma. Akkor, amikor "az értékek megőrzésében rendkívüli összefogásra van szükség. Példaadásra és motivációra. A magyar társadalom jelen helyzetéből adódóan sokrétű feladat hárul ránk. A krízis-helyzetben lévő emberek egyre gyakrabban fordulnak hozzánk, mint nyitott intézményhez. A ház napi működtetése is egyre több gondot okoz, és egész embert kívánna."

A vasvári kultúrház dolgozói, középen Gergye Rezső, balján Rajner Ágota, aki tavasztól hiányozni fog (Fotó: Kiss Teodóra)

Mindezt azért írta le  az igazgató, hogy ismert legyen a képviselők előtt: új kihívások állnak a közművelődési munka előtt is. A szakmai, emberi, társadalmi elvárásokhoz képest azonban méltatlan az itt dolgozók fizetése, az anyagi motiváció szükséges lenne a komplex feladatellátásban való kitartáshoz. Hétvégén, ünnepnapokon, éjszaka és este is dolgoznak, ha kell, előre nem tervezhető időpontokban is behívhatók - a ház folyamatos működése érdekében, a használói elvárásokhoz igazodva. Ugyanakkor három dolgozó a januári "béremelés" után 114 ezer forint bruttó bért keres, ami azt jelenti, hogy 74 ezer, 78 ezer és 81 ezer forint nettó bért visznek haza. Egyikük 30, másikuk 20, a harmadik 10 éve dolgozik a kultúrházban. Ez az anyagi esélyegyenlőtlenség komoly feszültséget okoz, miközben a napi szakmai tevékenységükhöz hozzátartozik például, hogy közfoglalkoztatott munkatársaknak adnak impulzusokat, segítséget kell nyújtaniuk a munka világába való visszatéréshez, a ház használóinak közösségeit fejleszteni.

Mit tudott reagálni minderre az önkormányzat? - kérdeztük Kovács Tilda polgármestertől, aki elmondta, hogy  sajnálatos ez a helyzet, de nem csak a közművelődési dolgozók alulfizetettek.

- Ezt egyedül, önkormányzati szinten nem tudjuk megoldani. Nem tudunk egy réteget kiemelni. Nem csak a közművelődési szakemberek, hanem az óvodában, a hivatalban, a könyvtárban, és az egészségügyben dolgozók bérét is meg kellene emelni, ami olyan kiadásokkal járna, amit az önkormányzat nem tud vállalni - mondta Kovács Tilda.

- A közalkalmazottak és a köztisztviselők étkezési támogatását emeltük január 1-től 5000-ről 8000 forintra; Gergye Rezső levelétől függetlenül. Bízunk benne, hogy a minimálbérek emelése után, a közszféra bérrendezését is napirendre tűzi a kormány.

 

Hatezer forintos béremelésből csak háromezer forint lenne a dolgozó nettó bevételnövekedése. Ugyanennyit kapott most étkezési támogatásként, így az önkormányzat is jobban jött ki. Vasváron ez 64 fő közszférában dolgozót érint, illetve Győrvár ideszámításával további nyolc embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!