Velem

2013.10.09. 10:40

Tűzoltók barátsága

Címkék#Velem

Velem - Egy napra két nemzetiségűvé vált Velem. Felkerült az osztrák nemzeti lobogó is a magyar mellé a tűzoltószertár falára.

Némethy Mária

Negyedszázada annak, hogy a velemi önkéntes tűzoltók és a jabingi Freiwillige Feuerwehr baráti együttműködést kötöttek egymással. Magyarok és osztrákok közösen ünnepelték ezt meg a napokban. Ez a kapcsolat még Török István és Fritz Engelmayer egykori parancsnokok idején kötődött, és Putyora Roland és Thomas Graf jelenlegi parancsnokok is életben tartják.

A tűzoltó csapatok sok közös programot szerveznek minden évben, és segítik egymás munkáját. A mostani ünnepség során az egykori és a mostani parancsnokok köszöntötték a két tűzoltóság tagjait és a vendégeket, akik között ott volt Günter Valika, Jabing polgármestere és Szél Józsefné Velem község képviselője is. A parancsnoki köszöntők után a jabingi polgármester és a képviselőasszony is köszöntötte az ünneplőket. A tűzoltó csapatok kölcsönösen megajándékozták egymást a 25. év tiszteletére készült emlékplakettekkel. Rövid gyalogtúra után szentmisén vettek részt a Szent Vid kápolnában, amit Rostás Sándor SVD atya és Matthias Platzer jabingi káplán celebráltak. Természetesen nem maradhatott el az ünnepi ebéd sem a tűzoltószertárnál. Ezen volt csülkös bableves, pincepörkölt, sült kolbász is. A délután folyamán barátságos kispályás labdarúgó mérkőzést rendeztek, ahol szoros meccsen az osztrák csapat nyert 2:1-re. Ezt követően az ünneplők megtekintették a híres velemi pálinkafőzdét, részt vettek tűzoltó bemutatón, lovas kocsikázáson és idegenvezetésen is, ahol Velem község történelmével ismerkedhettek meg. Az estét az elmaradhatatlan tombola és a bál zárta, ami jó tűzoltókhoz illően hajnalig tartott.

Ez az esemény tovább mélyítette a két csapat és a tagok barátságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!