Velem

2014.10.04. 14:28

Még vasárnap is tart a gesztenye nagy ünnepe

Velem - Ködben úszott a Szent Vid piros sipkája szombaton délelőtt, ennek ellenére hosszú sorokban kígyóztak az emberek a parkolóktól a falu fő utcája felé az első Velemi Gesztenyeünnepre.

Némethy Mária

Szombaton délelőtt 10 órakor a velemi buszfordulóban felállított színpadon a Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus német dalaival kezdődött az a gazdag programsorozat, amely végigkíséri  az első Velemi Gesztenyenapokat.

Fotó: Tímár Gergely

Azért az elsőt, mert most először rendezi meg az alig több mint 300 lelkes falu teljesen önállóan, mindenféle segítség nélkül a tavaly 12 ezer látogatót vonzott nagyszabású hagyományőrző Gesztenyeünnep utódjaként a Gesztenyenapokat.  Az önkormányzat vállalta a rendezést, de besegítenek a tűzoltók, s több velemi polgár is, hogy élményekben gazdag kirándulás után térhessenek majd haza a turisták, akik közül sokan évek óta megszokták: ha október, akkor el kell vándorolni Velembe, annak egész főutcáját megtöltő árusoknál gesztenyét, kürtöskalácsot, pecsenyét, mustot, egy kis bort kóstolni, de lehet válogatni a különféle népi iparművészeti termékekből, a finom lekvárokból, mézekből is.

Újdonságot is találnak. Ilyen például egy faszobrász művész látványfaragása.

Vasárnap is várják a velemiek a kirándulókat.

A gyermekeknek 10-18 óra között ingyenes az ugrálóvár, a színpadon 10 órától a Tulipánt és a Hajnalcsillag néptáncosai szórakoztatják a közönséget, aztán a Bozsoki Dalárda, délben a Dobroda zenekar, 13 órakor Kőszegről történelmi táncosok, 14 órától a Boglya Népzenei Együttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes lép fel, 15 órától Matyi, a Ludas című előadásukkal vásári komédiásoknak örülhetnek a gyerekek, aztán az ország egyik legjobb fúvósegyüttese, a kőszegi ad elő szórakoztató fúvós-show-t.

A velemieken nem múlik, ők mindent megtettek azért, hogy vendégeik jól érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!