VakVagány

2018.08.10. 13:00

Itt a döntés ideje!

Néhány héttel ezelőtt szembetaláltam magam Noah St. John egyik könyvében azzal a mondattal, amely akár ars poeticája is lehetne az életemnek, és amely reményeim szerint mások hitvallásává is válhat. Nem szó szerinti idézésben a mondanivaló eszenciája: a sorsunkat alakító eseményeket nem, de a róluk formált véleményünket mi választjuk meg. Minden csak döntés kérdése.

Horváth Nikoletta

Fotó: pixabay.com

Vannak olyan szituációk az életünkben, amelyek nem megmásíthatóak. Ha tiltakozunk, őrjöngünk, toporzékolunk, akkor se, és ha derűvel, elfogadással, türelemmel és gyógyító szeretettel kezeljük, akkor se. Mi változik az egyik és a másik forgatókönyvben? A hangulat. A hangulat, ami egyébként befolyásolhatja napjaink alakulását, a kapcsolatainkat, és gyakorlatilag mindent a világon. Ha például bőrig ázunk egy jó kis nyári zápor áldásaként, akkor dönthetünk, hogy miként reagálunk a megmásíthatatlanul csöpögős tényre: mindenünkből folyik a víz. Dühönghetünk átkozva a nyarat, a felhőket, a természetet, a szomszédot, aki elkérte az esernyőnket. A tény, attól még tény marad. Vagy nevethetünk egyet vagy ha nemes egyszerűséggel megszaporázzuk a lépteinket, és érzelmi viharok nélkül hazaszáguldunk. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amelyek jogosan válthatnak ki belőlünk fájdalmat, szorongást, izzó haragot és tehetetlenséget. De látnunk kell, hogy ezek időtartama szintén csak döntés kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!