Vép

2017.03.17. 14:34

Hangsúlyos a megelőzés – szakmai tanácskozást tartott a családsegítő szolgálat Vépen

Vép, Bozzai - Harminc gondozás alatt álló család és 46 veszélyeztetett kiskorú volt tavaly a két településen, derült ki a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat éves szakmai tanácskozásán.

Tóth Kata

Megfelelően működik a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat Vép és Bozzai területén. Az észlelő- és jelzőrendszer lehetővé teszi a gyerekeket veszélyeztető okok feltárását és azt, hogy a veszélyeztetettséget időben felismerjék - ezt állapították meg azon az éves szakmai tanácskozáson, amelyet a Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ családsegítő és gyermekjóléti szolgálata tartott.

Kiricsi Adél családsegítő a 2016-os év munkáját értékelve elmondta, kiemelt volt a prevenció: ezt rendhagyó osztályfőnöki órák, nyári táborok, önismereti csoportok támogatták. Beszámolójából kiderült: legfőbb feladata a 3341 fős vépi és 322 fős bozzai lakosságszámból az 543, illetve 58, 0-18 éves korú gyermekek testi és lelki egészségének védelme, a gondozás alatt álló családok támogatása volt. Ez összesen harminc családot és 46 veszélyeztetett kiskorút jelentett tavaly családi konfliktusok, gyermeknevelési, a szülők vagy a család életviteléből adódó problémák miatt.

A családsegítő munkáját a jelzőrendszer tagjai - a helyi iskola, óvoda, házi gyermekorvos, védőnők, rendőrség - segítették. Sorra véve a beszámolókat, problémát jelentett a sok igazolatlan hiányzás, a személyi, higiénés gondok. Ezenkívül a gyermekek közötti agresszió, a gyermeknevelési problémák, a szülők, a család életvezetésével kapcsolatos, valamint az anyagi nehézségek. A védőnők több közös prevenciós együttműködést javasoltak, az iskola pedig gyakoribb tájékoztatást a jogszabályi változásokról. A rendőrség jelezte, a nyári szünetben fokozottan jellemző csellengésekkel és a szaporodó rongálások ügyében van szükség a találkozásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!