kutyák

2017.11.28. 14:41

Kutyás terápia: élő motiváció a Váci Mihály Általános Iskolában

Október óta kutyás terápiával segítik az autista gyermekek fejlődését a Váci Mihály Általános Iskolában. Liza, a tízéves labrador erre a munkára született: fegyelmezetten dolgozza és játssza végig a foglalkozást.

SZMK

Fotó: SZMK

Négy kisfiú órarendjébe illesztették be ettől a tanévtől a kutyás terápiát a Váci iskolában: mindannyian autizmus spektrumzavarral élnek, és a harmadik évfolyamon tanulnak. Az ő életkoruk épp ideális mindehhez. A legkisebbekkel ellentétben már jól ismerik az iskola hétköznapi rendjét, nem ez köti le a figyelmük nagy részét. Ugyanakkor az elsajátítandó tananyag mennyisége sem ró rájuk még akkor terhet, mint a felső tagozatosokra, a heti egy kutyás foglalkozásra szánt idő jól kigazdálkodható.

Fotós: SZMK

A program kísérleti jelleggel indult el az ősszel, és ha sikeres lesz, akkor később más évfolyamokról is bekapcsolódhatnak sajátos nevelési igényű gyerekek. Simonné Király Brigitta gyógypedagógus úgy véli: éppen azokat a képességeket fejleszti rendkívül hatékonyan a kutyával végzett terápia, amelyekben ezek a kisiskolások gyengébbek, holott az iskolai előmenetelükben nagy szükség van rájuk. A közös munka jótékonyan hat a rugalmas gondolkodásukra, a kommunikációjukra és az alkalmazkodóképességükre is. Mint mondta, a szokatlan helyzeteket nehezen elfogadó gyerekek is hamar megbarátkoztak a négylábú segítővel, és a szülők részéről is kedvező volt a kezdeményezés fogadtatása.

Fotós: SZMK

A terápiát Schrőterné Vári Anita végzi, aki gyógypedagógus kollégájával együtt még 2004-ben hozta létre, és most vezeti az erre specializálódott, Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítványt. Munkájuk lényege abban áll, hogy a kutyát mint élő motivációt hozzák be a fejlesztő tevékenységbe. – A kutya nem diszkriminál. Bármit csinál a gyermek, az állat akkor is elviseli, elfogadja, szereti őt, azaz csak pozitív visszajelzést ad – foglalta össze az alapítvány elnöke, miben áll a sikerük. Ebben a tanévben a szervezet stábja városszerte négy kutyával hat intézményben összesen nyolcvan gyerekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!