KÖRMEND

2018.03.19. 20:00

A nagyböjtről is elmélkedett a népszerű gördeszkás plébános

Az egykori körmendi káplán, a jelenlegi rédicsi plébános, Lendvai Zoltán János a helyi keresztény értelmiségiek vendége volt.

Kozma Gábor

A gördeszkás papként közismert atya a szolgálatról szólt. Rendhagyó módon indult az előadás a városházán, mivel a plébános elektromos gördeszkára állva közelítette meg az előadói pulpitust. Aztán egyebek mellett arról beszélt: szeretné, ha visszatérne a mindennapokba az „adjon Isten jó napot!” köszöntés, amit az ötvenes években az ateista diktatúra cserélt le az egyszerű „jó napot!”-ra. A kivetítőn megjelenítette rovásírással lejegyezve az ősi magyar „a nap süssön rád!” köszöntést is.

Elhozott jó néhányat a hagyományos, azaz nem elektromos gördeszkái közül is megmutatni, ezek között van olyan, melyet az általa összeesketett pároktól kapott ajándékba. Kis hittanosai kérésére ma is gyakran gördeszkázik, nemrég hatalmasat esett a hátára, de szerencsére a fejét nem ütötte be. A diákok felkiáltottak, hogy „hú, ez fájhatott”. Ő azonban ezt az alkalmat is rögtön a keresztény hit átadására használta fel, mert elmondta a gyerekeknek, hogy ilyenkor azt kell mondani: „Jézus, ezt a kis fájdalmat neked ajánlom fel”.

- Ha egy kisgyermek ezt megjegyzi egy életre, felnőttként jóval több terhet helyezhet Krisztusra – jelentette ki. A körmendi hallgatóságnak a történetet azzal egészítette ki, hogy nem az a baj, ha valaki elesik, hanem az, ha nem tud felállni.

Lendvai atya stílszerűen gördeszkán érkezett Fotó: Jámbori Tamás

A böjtről szólva kijelentette, hogy „ima és jó cselekedetek nélkül az egész pusztán csak koplalás”, bár orvosilag bizonyítottan is jót tesz az egészségünknek, hiszen méregtelenít is – de a nagyböjt másról szól. Éppen az első századok keresztényei voltak azok, akik azért böjtöltek, hogy a megtakarított élelmet, pénzt a szegényeknek adhassák. A plébános Körmenden is arra kérte annak idején a híveket nagyböjtben, hogy amiről lemondanak a negyven nap során, azt adják a rászorulóknak, amit aztán ő elvisz Érdre Teréz anya nővéreinek, hogy juttassák el a legszegényebbeknek. Egy idős cukorbeteg körmendi asszony akkor néhány palack diabetikus szörpöt adott át neki, mert ő erről tudott lemondani.

- Igen, mindenkiben a szenvedő Krisztust kell meglátnunk. A nagyböjtben fontos a kiengesztelődés, és egy pap számára jelentős feladat, hogy az emberek közötti kibékülést egyengesse – fejtegette. Az atyától a kétkezi munka sem áll távol: a hazaszeretet átadásának alkalmas eszköze lehet a készülő rédicsi Trianon Múzeum – ahol elkülönítve majd gördeszkák is helyet kapnak. Lendvai Zoltán János valaha szertornázott, néha megkérik a kézenállásra, amit meg is csinál, annak ellenére, hogy elmúlt 50 éves.

A körmendi esten ott láttuk Nógrádi László egykori közlekedési és vízügyi minisztert is, aki mindenben támogatja a rédicsi plébános terveinek megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!