Jubileum

2018.11.07. 07:00

Királyi Városnapot ünnepeltek Kőszegen

Ünnepi programsorozattal ünnepelték tegnap a Királyi Városnapot. Délelőtt a Zwingerben történelmi emléküléssel, délután koszorúzással, ünnepi képviselő-testületi üléssel, előadásokkal, kitüntetések és díjak átadásával ünnepelték a jeles napot.

Nemes Judit

Fotó: Szendi Péter

Háromszázhetven esztendeje, 1648. november 6-án, VI. Ferdinánd oklevelet adományozott Sopron vármegye nemeseinek, a dokumentumban rögzítették Kőszeg szabad királyi városi rangra emelését. Ettől az időponttól kezdve Kőszeg követet küldhetett a rendi országgyűlésbe. A városi rangra emelés emlékére rendezik meg immár hagyományosan a Királyi Városnapot.

Az ünnepi programsorozat délelőtt vette kezdetét: a Zwingerben történelmi emlék­ülésen szó volt Hunyadi Mátyás kőszegi és nyugat-pannóniai kötődéseiről, a király határ menti háborúiról, öröklési törekvéseiről, valamint Kőszeg szerepéről a magyar Szent Korona visszaszerzésében.

Délután a Jurisics-vár lovagtermében gyűltek össze a résztvevők, ahol ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak. Először előadások hangoztak el: előbb Magyar Marietta Mirjam beszélt arról, hogyan érkeztek a domonkos nővérek Kőszegre, mi volt az oka a városban való letelepedésüknek – a város volt az első település az országban, ahol kongregációjuk 1868-ban létrejött. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, a Domonkos rend történeti gyűjteményének vezetője beszélt arról az ünnepi kötetről, amelyet az évforduló kapcsán adtak ki Domonkos nővérek 150 éve címmel.

 

Őket Seper András tűzoltó ezredes követte. A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőhelyettese beszélt a helyi tűzoltókhoz kötődő 150 éves jubileumról. Második napirendi pontként elismerések átadása következett: köszöntötték a város jó tanulóit, jó sportolóit. Számos általános és középiskolás diák kapott elismerő oklevelet eredményeiért. Azt követően a város legjobb adófizetőinek, a „viriliseknek” adtak át elismeréseket.

Dr. Zalán Gábor jegyző öt egyéni vállalkozót és öt társas vállalkozás képviselőjét jutalmazta oklevéllel.

Az ünnepség zárásaként öt kategó­riában adtak át a városi kitüntetéseket. Új díszpolgára is lett Kőszegnek: tegnaptól immár Seper András is viselheti a kitüntető címet. A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokát, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőhelyettesét a város tűz- és katasztrófavédelmének érdekében vállalt elévülhetetlen szerepéért, valamint aktív közösségi munkásságáért részesítették tegnap este a rangos elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!