Turizmus

2021.12.24. 07:00

A vasi hotelek telt házzal várják az ünnepeket

Különleges csomagajánlatokkal, ünnepi dekorációval és egyéb programokkal várják a szálláshelyek a vendégeket az ünnepi időszakban. Az előzetes foglalások szerint szinte valamennyi vasi szállodában telt ház lesz, a legtöbben már szenteste napján megérkeznek.

Horváth Henrietta az egyik büki hotel recepcióján

Fotó: © Unger Tamás

Sokan kelnek útra karácsonykor. A vendégek fele hotelben, ötödük apartmanban, 14 százalékuk vendégházban, 13 százalékuk panzióban, két százalékuk egyéb szálláshelyen tölti az ünnepet – írja az MTI az egyik szállásokkal foglalkozó portál adatai alapján. A cikkből kiderül az is, az őszi-téli időszakban megnő a félpanziós wellness- hotelek népszerűsége: a nyárhoz képest arányaiban 19 százalékkal több keresésnél használták a félpanziós, 31 százalékkal többször a hotel, és 111 százalékkal többször a wellness szűrőt a szálláskeresők. Az átlagos foglalási érték 94 270 forint országosan, éjszakánként és személyenként pedig 8827 forint karácsonykor. Átlagosan egy vendég két éjszakát tölt el a megrendelt szálláson. 

 

Az egyik általunk megkérdezett büki szállodában az elmúlt évekhez képest is magas a foglalás a karácsonyi hétvégére. Péntekné Németh Noémi igazgatóhelyettes azt mondja, ez számukra is meglepő. Nem újdonság, viszont az év első hónapjai után különösen öröm nekik, hogy két ünnep között szintén telt házra készülnek. Tapasztalataik szerint a járvány most már kevésbé tartja vissza a wellnessezni, pihenni vágyókat. Vannak ugyan, akik az utolsó pillanatig kivárnak és előleget sem küldenek, de a szálloda az ilyen eseteket is rugalmasan kezeli. Péntekné Németh Noémi úgy véli, mindennek ellenére jó évet tudhatnak maguk mögött. Az év eleji kényszerszünet után a szezon nem ért véget augusztussal, még november első két hétvégéjén is tele voltak. December 24-étől folyamatosan pluszprogramokkal is várják a vendégeket: élőzenés esteket tartanak, lesznek animációs programok, szilveszteréjszaka pedig az élő zenéé és a táncé lesz a főszerep.

 

Szilveszterre eddig még nincs vendégük, de ez feltehetőleg nem a koronavírus-járványnak, hanem a téli szezonnak köszönhető – tájékoztat Rimán Lászlóné, aki Őriszentpéteren egy nagyobb vendégházat üzemeltet. Hozzáteszi, ilyenkor minimum 12 főnek tudja kiadni a helyet, mert egyébként a fűtés többe kerülne. A betegség miatti lemondásokat azonban ő is rugalmasan kezeli, akár az előleget is viszszaadja. 

 

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist&TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondja, mindhárom nagy sárvári hotelban sok az érdeklődő, magas a foglaltság az előttünk álló ünnepi hétvégére. Van, ahol várólistára kerülnek az érdeklődők, és a kemping is teljesen telt házas az év hátralévő részében. Tapasztalatai szerint a szilveszteri hétvégére még akadnak szabad szobák, ennek egyik oka az lehet, hogy a zenés-táncos rendezvények látogatása védettségi igazolványhoz kötött. Hozzáteszi, a nyár számai a 2019-es, egyébként rekordévi adatokat is túlszárnyalják, ráadásul a szezon kitartott az őszi szünet végéig, csak az év első felét kellene elfelejteni, bepótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!