Elismerés

2021.12.27. 17:30

Schäfer András mindent vitt - A magyar labdarúgó-válogatott középpályása négy különdíjat kapott

A Dunaszerdahelyi AC szombathelyi születésű magyar válogatott futballistája, Schäfer András remek esztendőt zárt. Négy különdíjat is be­zsebelt.

Pum András

Fotó: Unger Tamás

Az idei év egyik legnagyobb felfedezettje a szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahelyi AC futballistája, Schäfer András. A középpályás alapemberré vált az Euró­pa-bajnokságon remekül helytálló, Marco Rossi irányította magyar válogatottban és egyik vezére a Dunaszerdahelynek. Cseppet sem meglepő tehát, hogy a szakma és a szurkolók egyaránt elismerték a teljesítményét. A DAC honlapján kiírt szavazáson a drukkerek az ősz legjobb dunaszerdahelyi játékosának választották és a szurkolók voksai alapján a sárga-kékek közül Schäfer szerezte az év gólját. Emellett bekerült a szlovák Sport napilap őszi álomcsapatába. És a végére a talán legnagyobb elismerés: a Magyar Labdarúgó-szövetség 2021-ben őt választotta meg az Év játékosának. 

 

 

– Én is úgy érzem, eredményes évet zártam, ennek ellenére nem gondoltam, hogy ennyi díjat nyerek – mondta a 22 éves Schäfer András. – Tavasszal nekem és a DAC-nak is jól ment a futball, ősszel sajnos kicsit halványabban teljesítettünk. Tavasszal védekezőbb szerepkörben futballoztam, ősszel sokkal támadóbb feladatom van. Hogy melyik fekszik jobban? Nem lehet összehasonlítani, mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is. Másrészt teljesen mindegy, milyen poszton játszom, csak futballozhassak. Jó, kapus azért nem lennék… Remek érzés, hogy a dunaszerdahelyi szurkolók elismerik a teljesítményemet, előzetesen várható volt, hogy vagy a kapusunkat, vagy engem választanak az év legjobbjává. A legszebb gólnak járó elismerés viszont meglepett, szerintem rengeteg gyönyörű találatot szerzett a csapat. Miként az is meglepett, hogy bekerültem az ősz szlovákiai álomcsapatába, hiszen nem úgy szerepeltünk a csapattal, ahogy elvártuk, úgyhogy már csak ezért is nagy megtiszteltetés és jó érzés az elismerés. Ami a tavaszt illeti, az éllovas Slovan 14 pontos előnyét nehéz lesz ledolgozni, reálisan nézve a második-harmadik hely lehet a célunk. 

 

 

– Óriási elismerés, feleme­lő érzés számomra, hogy az MLSZ az év játékosának választott – folytatta Schäfer. – Elképesztő, hogy olyan kiváló játékosokat tudtam megelőzni, mint Szoboszlai Dominik, Willi Orbán vagy éppen Sallai Roland. Nagyon büszke vagyok a díjra! Jól ment a játék a válogatottban, ugyanakkor nagyon nehéz volt mindig azonos, magas szinten teljesíteni. Sajnos a világbajnokságra nem jutottunk ki, nem sikerült elérnünk a pótselejtezőt, de ha megnézzük, nem voltunk könnyű csoportban. Az albánok elleni két vereség viszont nagyon fájó. Bizakodásra adhat okot az angliai döntetlenünk és a lengyelországi győzelmünk. A nyári Európa-bajnokságról pedig már többször is elmondtam: órási, életre szóló élmény volt, remélem, átélek még hasonló meccseket pályafutásom során. 

 

 

A válogatottra jövőre Nemzetek Ligája-meccsek várnak, három bombaerős rivális, Olaszország, Németország és Anglia társaságában. 

– Örülök ennek a sorozatnak, hiszen olyan válogatottak, amelyek nem tudnak rendszeresen egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra vagy világbajnokságra, itt még kvalifikálhatják magukat – jelezte a középpályás. – Kőkemény ellenfelek ellen játszunk, hat rangos meccs vár ránk. 

Schäfer András az ünnepeket itthon, Szombathelyen tölti. 

 

 

– Fárasztó év van mögöttem, nyáron az Eb után csak egy rövid pihenőm volt, és már kezdtük is a felkészülést a DAC-cal – folytatta Schäfer. – Ráadásul az elmúlt egy évben csak egy-egy napot tudtam itthon lenni, úgyhogy most nagyon örülök, hogy haza tudtam jönni. A pihenő alatt voltam esküvőn Nyíregyházán, két napot Milánóban, hármat Budapesten, de a többit Szombathelyen töltöttem és töltöm majd. Voltam Falco-meccsen is, emellett édesanyám minden jóval ellát, mondhatni teljes kiszolgálást kapok tőle. Január 6-án kezdjük a felkészülést, akkor utazom vissza. 

 

 

Schäfer figyelemmel kíséri a Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapatának szereplését is, kíváncsiak voltunk, hogy látja a zöld-fehérek tavaszi esélyeit. 

 

 

– A Diósgyőr és a Vasas nagyon erősnek tűnik, bár mindkét csapat fog még pontokat hullajtani. A Halinak – ha fel akar jutni – olyan tavaszt kell produkálnia, mint a Gyirmót tette az NB II.-ben – zárta szavait a kiváló játékos. 

 

Kiemelt képünkön: Családi körben. András (jobbról) és Péter között a szülők, Péter és Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!