Kijáró

2021.12.06. 15:23

Szerdán döntenek a nyitásról Ausztriában

Az újonnan felesküldött kormány szerdán tanácskozik a tartományi vezetőkkel a Lockdown december 12-i esetleges feloldásáról. Míg Günther Platter Tirol tartományfőnöke az éjszakai vendéglátóhelyeken kívül mindent megnyitna, addig Werner Kogler kancellárhelyettes, Michael Ludwig Bécs polgármestere és Hermann Schützenhöfer Stájerország tartományfőnöke elővigyázatosságra int.

orf.at

Bcs, 2021. februr 15. A koronavrus-jrvny miatt zrva tart br eltt egy jrkel Bcsben 2021. februr 15-n. MTI/AP/Ronald Zak

Fotó: Ronald Zak

Günther Platter (ÖVP) heves vitákra számít a szerdai egyeztetésen. Tirol tartományfőnöke a Tiroler Tageszeitungnak azt nyilatkozta: „Úgy állapodtunk meg Achenseeben, hogy december 12-én véget érnek a lezárások. Mi ehhez tartjuk magunkat, hiszen a szavahihetőségünket kockáztatjuk a lakossággal szemben. Csak a kereskedelmet megnyitni nem tartom helyesnek.“ – mondta.

Az új Omikron-variáns megjelenése, valamint az intenzív osztályok túlterheltsége azonban többeket elővigyázatosságra motivál. Michael Ludwig (SPÖ) Bécs polgármestere és Hermann Schützenhöfer (ÖVP) Stájerország tartományfőnöke is kizárólag csak a boltokat nyitná meg december 12-én – tájékoztat a magyarok.orf.at.

 

A Tiroler Tageszeitung információi szerint vasárnap este további részletek szivárogtak ki az Egészségügyi Minisztériumból a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételével kapcsolatban. A törvénytervezetet hétfőn küldik meg a tartományoknak, mely szerint február 1-től háromhavonta 600 eurós bírságot rónak ki arra, aki megtagadja az oltást. Az évente kiróható bírság felső határa 3600 illetve 2400 euró lehet. Az oltási kötelezettség alól kivételt képeznek majd a 14 év alatti gyerekek, a várandós kismamák és a gyógyulttá nyilvánítástól számítva 180 napig a koronavírus fertőzésen átesett személyek. 2022. február 15-én az egészségügyi miniszter nevében írásos felszólítást küldenek minden oltatlan személynek, majd 2022. március 15-től már az első közigazgatási bírság érkezik azok postaládájába, akik megtagadják az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!