Újév

2021.12.29. 20:00

Szilveszter: csábító fogások, titkos menüsor a vasi éttermekben

BD

Németh Zsolt séf épp a libamájpástétomot füstöli

Fotó: Unger Tamás

Utánajártunk és kiderült, a járvány miatt sok étterem egyáltalán nem nyit ki szilveszterkor, mivel a visszafogott érdeklődés miatt ez egyszerűen nem érné még. Vannak helyek, ahol ugyan a helyben fogyasztás nem lehetséges, előzetes rendelést elfogadnak és komplett szilveszteri menüsorral állnak az éhes óévbúcsúztatók rendelkezésére. Így ha valaki nem szívesen zárná le az évet kocsonya vagy malaccsülök nélkül, bíbelődni viszont nem akar vele, és nem is szívesen mozdulna ki otthonról, annak sincs miért aggódnia. 

 

Egy szilveszteri bulival is készülő szombathelyi belvárosi vendéglőben az előzetes foglalásokból azt látják, hogy nagy az érdeklődés a szilveszteri programok iránt, korábban is inkább csak a cégek esetében tapasztalták az óvatosságot, főleg, ha külföldi érdekeltség is van a vállalatnál. Ők a hölgyeknek és az uraknak különböző menüvel készülnek – Németh Zsolt, az étterem séfje nemcsak mesélt az ételekről, de egy részét el is készítette nekünk. Megtudtuk, jóformán a korhelylevest készítik majd hagyományosan, az összes többi fogáson csavarnak egyet, de inkább kettőt.

Szabó Gergő, Sous ShefForrás: Unger Tamás

 

Már az előétel sem lesz mindennapi, a hölgyeknek kínált francia stílusban elkészített hízottkacsamáj-pásté­tom, vagy az uraknak szánt, szintén francia vonalat képviselő dijoni mustárral és olívaolajjal készített tatárbifsztek igazi ínyencségnek ígérkezik. Míg a szebbik nem képviselői sertésszűzzel csillapíthatják éhségüket, addig a férfiak porchettával, ami ezúttal egy pesztós sült malac császárhús lesz. Itt még a klasszikus Rákóczi túrós is innovatív megoldásokkal készül baracksorbettel és barackchipsszel, de a csokoládés brownie sem ússza meg különleges tonkababos fűszerezés nélkül. A menü elkészítése az előkészületekkel együtt nagyjából két napot vesz igénybe, hiszen például a malaccsászárt és a libamájkrémet is pihentetni kell. 

 

Akad aztán olyan hely is, ahol mulatsággal nem, de szilveszteri vacsorával készülnek. Az egyik ilyen vendéglátóhely a megyében egy őriszentpéteri étterem, ahol ráadásul igazi különlegességgel várják a vendégeket. Az egyedülálló tizenkét fogásos menüsorral valóságos gasztronómiai utazást kínálnak – tudtuk meg Kalantai Csilla üzletvezetőtől. Az „utasoknak” térképet adnak, akik aztán az ösvény különböző állomásai között kalandozva, időnként válaszúthoz érkeznek, ahol ők dönthetik el, hogy merre tovább. Így aztán, ha a térképen valaki jobbra fordul, míg az asztaltársaság másik tagja balra, a menüsor következő eleme mindkettőjüknek más lesz. A menüsor szupertitkos, az majd csak a helyszínen derül ki mindenki számára. Azt viszont a szervezők már most hangsúlyozzák, hogy a hagyományoktól eltérően szárnyas és hal is szerepel az ételek között, így babonások csak óvatosan. 

Forrás: Unger Tamás

 

Azokban az éttermekben, ahol készülnek a szilveszterre, ott igyekeznek feldobni a dekorációt is, és a hagyományos szilveszteri fogások, így a malacsült, az éjféli lencse, na és persze a virsli, szinte mindenhol szerepel az ajánlatban. 

 

Ami az árakat illeti, a szilveszteri mulatságok soha nem tartoztak a legolcsóbb bulik közé. Főleg, hogy sok helyen egy pohár pezsgő, mint minden szilveszter elmaradhatatlan kelléke, már eleve a menüsor része, meg aztán gondolni kell azokra is, akik az év utolsó napját az ünnepelni vágyókra szánják, így aztán az általunk szemlézett ajánlatok mindegyike drágább tízezer forintnál. Ahol vacsoraestet tartanak, ott bizony gyorsan fogynak a helyek, érdemes azonban körülnézni, mert egy-egy asztal a legtöbb helyen még tegnap is akadt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!