Folytatódtak a fejlesztések tavaly is

2022.01.08. 17:30

Ágh Péter értékelte az évet – Észak-Vas megyének előre kell mennie, nem hátra!

Óriási megtiszteltetés Észak-Vas megye 77 településéért dolgozni, amelynek építését a koronavírus okozta nehéz helyzetben is folytattuk – fogalmazta meg Ágh Péter országgyűlési képviselő, akit arra kértünk, értékelje a 2021-es évet.

Vas Népe

Ágh Péter a feleségével, Ágotával és két kisfiukkal, Benedekkel és Domonkossal Fotó: Ohr Tibor

– 2021-ben a kormány Magyar falu programjának köszönhetően 226 nyertes pályázatnak örülhettek az érintettek, összesen 2,6 milliárd forint értékben. A Magyar templomfelújítási programból 28 különböző egyházi örökségünk újulhat meg – emelte ki Ágh Péter. Hozzátette, hogy a velemi Avar szálló megmentése is elkezdődhet. Acsádon, Meszlenben, Váton és Vasszilvágyon a szennyvíz- elvezetés oldódhatott meg. – Új autóbuszok érkeztek, és árvízvédelmi fejlesztésekre is sor került. A Belügyminisztérium pályázataiból szintén jelentős támogatás érkezett belterületi utakra. Elkezdődhetett az alsóbbrendű utak felújítása több szakaszon, amit idén is folytatunk – mondta. 

 

 

– Bükön 196 millió forintból valósulhatott meg egy kerékpárút és játszótér, milliárdos beruházás érinti a fürdő előtti területet, és az új Tourinform-iroda is megnyílt. A térség egyik legnagyobb munkáltatója, a Nestlé több tízmilliárdos beruházást valósít meg. Celldömölk az Ostffy tér felújítására 60 milliós, míg az általános iskola fejlesztésére 278 millió forintos támogatást kapott. Megújult a bencés rendház. 482 millióból valósult meg az ivóvízminőség-javítás, és bérlakások készültek a Horváth Elek utcában. A Dózsa György és Hegyi utca felújítására 40 milliót, zártkerti fejlesztésre 22 millió forintot nyert Cell. Folyamatban van a vasút­állomás felújítása. 79 millióból megszépült a Koptik Odó utcai óvoda, 55 milliós kormányzati támogatásból pedig megújult az alsósági óvoda konyhája. Folyamatban van a belvároson átvezető főút megújítása. Az előkészítés, tervezés, közbeszerzés megtörtént, a kivitelezővel a szerződést megkötötték, tavasszal indulhat a milliárdos beruházás. 

 

 

Csepreg a Damjanich utcára 40, a Mátyás utcára 20, zártkerti fejlesztésre szintén 20 millió forintnyi forrást kapott. Korábban 460 millióból újulhattak meg az állami utak, tavaly pedig 608 millióból újult meg a Répce-híd. Illegális szemétlerakó felszámolására 21 milliót költhettek. 23 millió forintot kaptak a csepregi civil szervezetek, de jutott 13,8 millió forint közterületi eszközbeszerzésre és 1,5 millió forint az önkormányzati temetőre is. 

 

 

Kőszeg építése is fontos feladat. A kormányzati útfelújítási és templomfelújítási programnak köszönhetően jelentős beruházások zajlottak a városban. A városháza energetikai felújítására 235 millió forintot fordítottak, míg a távhőellátás fejlesztésére 313 millió forint támogatás érkezett. Kormánydöntés született a MÁV Gyermekotthon, a Bálház felújításáról és a mentőállomás megépítéséről. 300 millió jutott a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére. Megépülhetett az országhatár felé a kerékpárút, és elkészült a 87. számú főút Kőszeg és a határ közötti szakasza. Elkezdődött a Kőszeg–Szombathely vasútvonal rekonstrukciója is. 

 

 

Répcelakon megújult a Csánigi utca, és az iskola felújítására is jutott 310 millió forint. Eszközbeszerzésre 5 millió forintot nyert a város, de a helyi civilek is több milliós támogatásban részesültek. Az ivóvízminőség-javító program 285 millió forintból valósulhatott meg, szennyvízelvezetést érintő munkák is zajlottak – jelentős támogatásból. Új mentőautó áll Répcelak rendelkezésére, és támogatásból elkezdődött a bölcsődeépítés is. Nagyszabású útfelújítási program lesz Sárváron a kertvárosban, erre 232 millió forintot biztosítanak. 2021-ben is több utca újulhatott meg már a városban kormányzati támogatással. Kormánydöntés révén váltották ki a fürdő 1,8 milliárdos kötvényét, megszépült a Csónakázótó környezete és létrehozták az új Tourinform-irodát. Sárvár 300 milliót csapadékvíz-elvezetésre, 63 millió forintot a szennyvíz­elvezető rendszer hegyközségi kiépítésére fordít. Új tekepálya épült és új mentőautó is szolgálja az ott élőket. 

 

 

Vépen 20 millió forintból újulhat meg a gyermekorvosi rendelő, és 315 millió forintból építettek új bölcsődét. Jutott forrás a templomra és a civileknek is. A Szent Imre utca járdájának felújítására 18,7 millió forint támogatást kapott a település, de a Toldi utca is megújulhatott. 

 

 

Ágh Péter családja is bővült, 2021 áprilisában született meg Domonkos, így a képviselőnek immár kétgyermekes édesapaként is helyt kell állnia a mindennapokban. – Észak-Vas megyének a jövőben is előre kell mennie, nem hátra – zárta összegzését a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!