Kosárlabda

2022.01.25. 20:06

BL: nagyot küzdött, de nem tudta legyőzni a Tenerifét a kulcsjátékosait is nélkülöző Falco - fotók

Megkezdte szereplését a kosárlabda Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely. A második csoportkör első meccsén a létszámgodokkal küzdő szombathelyi gárda nagy csatában, hat ponttal kapott ki a spanyol Tenerifétől.

Tóth Gábor

Fotó: © Unger Tamás

Egy szűk keretet felvonultató, felforgatott összeállításban pályára lépő Falco fogadta a spanyol sztárcsapatot. A szombathelyiektől ugyanis Váradi Benedek, Perl Zoltán és Kovács Benedek is hiányzott azért, mert pozitív Covid-tesztet produkált. Egyértelműen a rutinos, masszív, nemzetközi szinten is elismert Tenerife lépett pályára esélyesként. Parádés hangulat fogadta a csapatokat.

 

Erős tempóban kezdtek a felek. És a vendég kapta el jobban a rajtot, 4-0-val nyitott. Golomán büntetőivel iratkozott fel a táblára a Falco. A folytatásban váltott pontokat, és nagy küzdelmet láthatott a közönség – Benke kapta el a fonalat hazai oldalon (4. perc: 6-6). Szerényen csorogtak a pontok, mind a két fél kőkeményen védekezett. De aztán beesett három spanyol tripla egymás után – időt kért a Falco (7. perc: 8-17). Ám állandósult a vendégek tíz pont körüli, fölötti előnye. Végül 12 ponttal nyerte meg az első etapot az öt triplát dobó Tenerife (13-25). Somogyi jegyezte az első hazai hármast. 

 

Nagy küzdelemben tartotta látótávolságban ellenfelét a Falco. Clark, Barac és Benke pontjaival pedig kezdett zárkózni (13. perc: 22-28). Rögtön időt kért a kizárólag triplákra építő Tenerife. De Falco-rohamokkal folytatódott a csata (17. perc: 30-32). Űzte, hajtotta ellenfelét a Falco, és négy pontra faragta a hátrányát nagyszünetig (20. perc: 39-43).

 

Clark triplája vezette fel a második félidőt. Igyekezett gyors tempót diktálni a házigazda. Keller a második triplájával egyenlített, Golomán pedig fordított a Falcónak (24. perc: 49-47) – először vezetett a szombathelyi gárda a meccsen. Golomán egyébként nagyot küzdött a palánk alatt 217 centic grúz ellenfelével, Shermadinivel. Váltott pontokkal, váltott vezetéssel folytatódott a meccs. Érezhetően meglepte ellenfelét a Falco (27. perc: 54-54). A Tenereife remek triplavetőinek köszönhetően fordulhatott rá két pontos előnnyel a negyedik negyedre (30. perc: 58-60) – de bőven meccsben volt a tartalékos Falco. 

 

Hosszú, közel két perces gólcsend nyitotta a záró játékrészt. Aztán a Tenerife került lépéselőnybe (34. perc: 61-66). Kőkeményen védekezett a vendég, és továbbra is jól dobott. Kritikus pillanatához ért a mérkőzés – roppant érdekes fújásokon bosszankodtak a hazai drukkerek, tüntettek is bőszen. A Falco nem adta fel, ott loholt ellenfele nyomában,  és szorossá tette a hajrát (38. perc: 70-73)! Időt kért a vendég. Majd Shermadini bedobott két büntetőt (70-75). Aztán labdát vesztett a Falco, de kivédekezte ellenfele támadását. Hazai időkérés után, nem tudta befejezni az akcióját a szombathelyi gárda – eldőlt a meccs. Még belefért az időbe két spanyol büntető, egy Somogyi-tripla, és zárásként egy vendég dupla (73-79).

 

Jegyzőkönyv

 

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Lenovo Tenerife 73-79 (13-25, 26-18, 19-17, 15-19)

Szombathely, 2750 néző, kosárlabda Bajnokok Ligája, vezette: Oskars (lett), Ciulin (román), Baki (török).

Falco: Somogyi 11/6, Benke 16, Clark 17/3, Golomán 7, Keller 9/6. Csere: Barac 13, Hawkins –, Verasztó –. Edző: Milos Konakov.

Tenerife: Huertas 7/3, Salin 13/9, Wiltjer 8/6, Rodriguez 5/3, Shermadini 19. Csere: Sastre 5/3, Doomekamp 6/6, Borg 8/6, Guerra 2, Todorovic 6. Edző: Txus Vidorreta.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 6-6. 7. perc: 8-17. 13. perc: 22-28. 17. perc: 30-32. 20. perc: 39-43. 24. perc: 49-47. 27. perc: 54-54. 30. perc: 58-60. 34. perc: 61-66. 38. perc: 70-73.

Kipontozódott: Clark (40.).

 

Vastaps közepette vonultak az öltözőbe a nagyot küzdő Falco-játékosok.

 

Nyilatkozatok:

 

Milos Konakov: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra – a problémáink ellenére sikerült helyt állnunk. Fegyelmezetten, csapatként kosárlabdáztunk, jól harcoltunk. Igaz, ilyen közönség előtt nem is lehetett rosszul játszani. Sajnálom a vereséget – de megyünk tovább!

 

Txus Vidorreta: - Tudtuk, hogy a Falco milyen problémákkal küzd, ennek megfelelően nagyobb volt a rotációnak. Ennek ellenére szoros meccset játszottunk. Az első félidőben nagyon jól dobtunk, a másodikban már kevésbé. Elsősorban a jó védekezésünknek, és a stabil büntetőzésünknek köszönhetjük a győzelmet.

 

Benke Szilárd: - Alaposan felkészültünk arra, hogy felforgatott kerettel lépünk pályára – és talán meg is leptük az ellenfelünket, voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor mi diktáltuk a tempót. Szoros, kemény meccset játszottunk, nagyszerű volt a hangulat. A végére talán kicsit elfáradtunk – nagyon sajnálom a vereséget.

 

Tobias Borg: - Egy kerek mérkőzés játszottunk: voltak hibáink, voltak jó megoldásaink is – de hoztunk egy stabil átlagteljesítményt, ami elegendőnek bizonyult a sikerhez. Jó ellenfél volt a Falco, szoros hajrában csikartuk ki a győzelmet. Egy nagyon fontos idegenbeli győzelmet arattunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!