Vátnál történ

2022.01.06. 08:53

Luxusautókkal szállították a migránsokat Vas megyében - fotó

Vát térségében tartóztatták fel a migránsokat szállító embercsempészeket.

police.hu

Forrás: Horváth Balázs

Csütörtökön reggel az M86-os úton haladt egy osztrák rendszámú BMW és egy szintén osztrák Mercedes személyautó Csorna felől Szombathely irányába. 

Forrás: Horváth Balázs

A rendőrök a két bécsi autót Vát közelében állították meg, kiderült, hogy a luxusautókat vezető két osztrák állampolgár a járművekben összesen 9 olyan személyt szállított, akik nem tudták hitelt érdemlően igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat. A migránsokat rendőrségi kisbusszal szállították el a helyszínről, míg a két járművezetőt őrizetbe vették.

 

Előzmény:

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Pécsi Osztályának információi alapján az egyenruhások 2022. január 6-án, a reggeli órákban, az M86-os számú autóúton, Vát térségében állítottak meg két osztrák rendszámú gépkocsit, amelyeket egy török és egy osztrák állampolgárságú férfi vezetett - olvasható a police.hu-n

 

Az egyik gépkocsiban a sofőr mellett egy török férfi és négy, magát afgán állampolgárnak mondó személy utazott, a másik gépkocsiban a gépkocsivezető mellett négy, magát afgán állampolgárnak mondó személy tartózkodott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

A török és osztrák állampolgárságú sofőrökkel szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!