Egyetem

2022.01.06. 20:00

Számonkérés így is, úgy is - Vizsgáznak a hallgatók: online vagy személyesen, szóban és írásban

Javában tart a vizsgaidőszak a felsőoktatási intézményekben, jelenléti és online számonkérések egyaránt vannak.

Tóth Judit

Forgács Adél másodéves gyógytornászhallgató még három vizsgára készül

Fotó: © Szendi Péter

A Pécsi Tudományegyetem Egész­ségtudományi Kara Szom­bathelyi Képzési Központjának igazgatója, Karamánné dr. Pakai Anna­mária egyetemi docens elöljáróban elmondta: az intézmény főállású oktatói számára kötelező a védőoltás. Ezzel a szombathelyi központban nem volt probléma. A hallgatóknak is van kötelezettségük, ők csak úgy mehetnek szakmai gyakorlatra, ha védőoltással rendelkeznek. Ez érthető, hiszen egészségügyi képzésekről van szó. 

 

Megtudtuk azt is, hogy a Szombathelyi Képzési Központnak jelenleg 428 hallgatója van. Az elmúlt félévben az oktatás jelenléttel zajlott, és a vizsgáztatás során is ezt a formát preferálták az online számonkérés helyett. 

 

 

– A szóbeli és elektronikus írásbeli vizsgáztatás a képzési központban jelenléti formában történik, bár lehetőséget kaptunk az online vizsgáztatásra is. Az oktatóink jelentős része azonban továbbra is jelenléti szóbeli vizsgáztatással győződik meg a hallgatói felkészültségéről. A demonstrációs tantermi gyakorlati vizsgák tekintetében még inkább fontos a személyes jelenléttel történő számonkérés, hiszen csak így mérhető a gyakorlati készségek elsajátítása. Természetesen a szóbeli vizsgák a higiénés szabályok nagyon szigorú betartása mellett zajlanak – mondta a vezető. 

 

Horváthné dr. Molnár Katalin, az ELTE SEK Angol Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője online vizsgát tart Forrás: © Szendi Péter

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa lapunk kérdésére elmondta, hogy csaknem kétezer hallgatójuk van, akik pedagógus-, gazdaságtudományi, sporttudományi, egészségfejlesztési, pszichológiai és a műszaki képzésekben tanulnak. 

 

 

– A hallgatóknak személyes jelenléttel nem szerveztünk vizsgákat, de a félév során a kurzusokat majdnem teljes egészében jelenléti oktatással tudtuk megtartani. A pedagógushallgatóknak például végig jelenléti óráik voltak – tájékoztatott a rektori biztos. 

 

 

Ahogy most, úgy az elmúlt félévben is kizárólag online vizsgáztatás zajlott az egyetemen, a záróvizsgák is ebben a formában szerveződtek, így már felkészülten, a tapasztalatokat leszűrve és felhasználva vágtak neki a mostani vizsgaidőszaknak. Akinek nincs megfelelő eszköze az online vizsgákhoz, annak az egyetem segít, hiszen biztosítja modern és felszerelt számítógépes termét a számonkérésekhez. 

 

 

– Bízunk abban, hogy a következő félév végén már visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Egy biztos: egyik oldalon ülve sem könnyű az online térben lezárni a félévet – mondta végül Lenkai Nóra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!