Javuló feltételek

2022.01.18. 20:00

Vas megye minden pontján voltak fontos útfejlesztések

Több mint hetven kilométernyi út újult meg a tavalyi esztendőben különböző állami forrásokból Vas megyében. Ennek köszönhetően elérhetőbbé váltak a kistelepülések, javultak a munkába járás feltételei.

VN

Több mint hetven kilométernyi út újult meg a tavalyi esztendőben különböző állami forrásokból Vas megyében. Ennek köszönhetően elérhetőbbé váltak a kistelepülések, javultak a munkába járás feltételei.

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Lapunk időről időre beszámol a megyét érintő útfejlesztésekről; a tavalyi esztendőben alig akadt olyan hét, hogy ne jutott volna rá legalább egy ilyen hír. Böröcz Miklós, a Magyar Közút megyei igazgatója öszszegezte kérésünkre az elmúlt időszak fejlesztéseit, kiemelve közülük a csepregi Répce-híd átépítését, amely a Komplex útfelújítási programban bruttó 608 millió forintból valósult meg. Az új híd burkolata a korábbi 6,5 méter helyett 8 méterre, teherbírása pedig 16 tonnáról 80 tonnára nőtt. A megyei útfelújítások egy része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban valósult meg összesen bruttó 1,21 milliárd forint értékben. 

 

Az Újkért és Horvátzsidányt összekötőút Tormásliget átkelési szakaszát is magába foglaló 4,3 kilométeres szakaszon, illetve a Körmend–Ják–Szombathely összekötőút Felsőberkifalu és Nagykölked közötti 4,1 kilométeres szakaszán a meglévő pályaszerkezet anyagának újrahasznosításával új alapréteg készült, amire két rétegben melegaszfalt-burkolat épült. A Magyar falu programban összesen tizenhat szakaszon zajlott, zajlik burkolatfelújítás külső vállalkozó kivitelezésében Vas megyében. 

 

Tavaly befejeződött Rádóckölked átkelési szakaszának rendbetétele 2,4 km hosszan, megújult továbbá az út Peresznye és Horvátzsidány között 2,3 kilométeren, a Nagymákfa bekötőút 723 méteren, Máriaújfaluban 3,3 kilométer, Egyházasrádócon 562 méter hosszan. Ugyancsak ebből a forrásól Rádóckölked és Egyházasrádóc között 1,6, Bucsuban 4,7, Söptén 1,4, Vasaszszonyfán 1,6, Nagykölkeden 1,1, Sárvár és Ostffyasszonyfa között 1,1, Gersekaráton 1,2, Mesterházán pedig 1,5 kilométer utat tettek rendbe.

 

 Megkezdődtek már a munkálatok Apátistvánfalva és Szentgotthárd, Meggyeskovácsi és Rum között, valamint Vasasszonyfa átkelési szakaszán is, ezek a beruházások az idén befejeződnek. Böröcz Miklós tájékoztatása szerint szintén a Magyar falu program terhére, de a társaság saját kivitelezésében összesen további 11 kilométernyi mellékút újulhatott meg. Ezeken a szakaszokon, a fenntarthatóság jegyében mart aszfalt újrahasznosításával erősítették meg a rossz teherbírású, töredezett burkolatot az Ólmodi bekötőúton, a vassurányi állomáshoz vezető úton, a Vassurány bekötőúton, a Kőszegpaty bel- és külterületi szakaszán, Pácsony átkelési szakaszán, Boba és Nemeskocs között, valamint Daraboshegy átkelési szakaszán. 

 

A Magyar Közút saját feladattervi keretből további 27 kilométernyi út újulhatott meg: köztük Kőszegpaty külterületi szakaszán 614 m hoszszan, Vépen a Toldi utca 504, Répcelakon a Csánigi utca 445 méter hosszan, továbbá Szatta átkelési szakaszán 900 méternyi, Egervölgy belterületi szakaszán pedig 250 méternyi út. Idén a Magyar falu program saját teljesítésű munkái, jellemzően mart aszfaltos burkolatmegerősítésekkel, várhatóan folytatódnak – hangsúlyozta a Magyar Közút megyei igazgatója.

 

 Böröcz Miklós sorolta: 2022 tavaszán megújul a Bük és a csepregi körforgalom között még hiányzó 1,3 km hosszú szakasz, valamint Felsőberkifalu átkelési szakasza 1,2 kilométer hoszszan. A Kiemelt társadalmi igények programban, szintén külső vállalkozó kivitelezésében, 2022. tavaszán várhatóan megkezdődik a 8429-es jelű Jánosháza–Celldömölk öszszekötőút 4,4 km hosszú Celldömölk átkelési szakaszának korszerűsítése. A Magyar falu program keretében a szakemberek továbbá előkészítették a Kemenesmagasi és Sorokpolány átkelési szakaszok, illetve Magyarszombatfa térségében a 7451 j. összekötőút szlovén határhoz csatlakozó 0,8 km hosszú és a 7458 j. összekötőút Apátistvánfalva települést érintő szakaszok felújítását is. A közbeszerzési eljárások lefolytatása és a kivitelezői szerződések megkötése után ezen munkák is megkezdődhetnek. 

Ez a felvétel Bucsunál készült

Forrás: Cseh Gábor / VN-archív

Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője is üdvözölte a beruházásokat. A Bucsut érintő út felújítása kapcsán úgy fogalmazott: ez nemcsak az ott élőknek, de a környéken lakóknak és az arra kirándulóknak, kerékpározóknak egyaránt nagy segítséget jelent. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, például Felsőcsatáron is megújulhat az átmenő út.

 

 V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta, képviselőként és útépítőként egyaránt örül a megvalósult fejlesztéseknek. Kiemelte, a jó együttműködésnek köszönhetően nem szétszórtan, pontszerűen, hanem összehangoltan valósultak meg a különböző forrásból finanszírozott beruházások.

 

 – A kormány nagyon komoly forrásokat biztosított ahhoz, hogy az alsóbbrendű utakat is új felületet kaphassanak. Ugyanakkor még nagyon sok feladat van, így a jövőben mind a Magyar falu program, mind a TOP+ pályázatok lehetőségeit kihasználjuk azért, hogy a közlekedők érdekében folytatódhassanak a munkálatok – tette hozzá Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!