Elektromos autó

2022.01.01. 20:00

Vas megyében kevés helyen tankolhatunk áramot

Kevés az e-töltő a megyében, míg nálunk mindössze eggyel nőt a számuk a MEKH kimutatása szerint egy év alatt, Veszprém megyében huszonhattal.

Budai Dávid

Fotó: Kallus György

Míg pár éve még ritkaságszámba ment egy-egy zöld rendszámos autó feltűnése az utcákon, ma ritkán telik el úgy nap, hogy ne látnánk belőlük néhányat. Ezeknek az autóknak közel fele ráadásul tényleg teljesen nélkülözi a belsőégésű motort. Míg azonban például Norvégiában már az új autók több mint fele elektromos, nálunk mindössze néhány százalék. 

 

Bár az elektromos autók térhódítása megállíthatatlannak látszik, hiszen a tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma (16 ezer 901) idén április és június között az előző negyedévhez képest 20 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik (35 ezer 808) 22 százalékos növekedést értek el, s ha lesz valami, ami gátat szab a növekedésnek, az a töltők száma. Hiába van már jóformán minden áruház parkolójában lehetőség a töltésre, és tudható az is, hogy az autótulajdonosok nagy része otthoni hálózatról tankol, az elektromos járművek terjedésének szűk keresztmetszete lehet a kevés töltő. Pedig ezeknek a száma is dinamikusan nő, csak sajnos nem mindenhol. 

A közelmúltban jelent meg a Magyar Energetikai és Köz- mű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves statisztikai jelentése a hazai e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 45 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma a második negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. 2021. április–június hónapokban 2248 MWh áramot töltöttünk autóinkba nyilvános elektromos töltőállomásokon. 

A hivatal beszámolója azt mutatja, hogy a töltőberendezések számának növekedése töretlen, a második negyedév során két megye – Tolna és Vas – kivételével mindenhol bővülés figyelhető meg. A legnagyobb növekedés Békés és Veszprém megyében volt (33 és 32 százalék). 

A darabszámok tekintetében továbbra is Budapest vezet 596 berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 192 töltővel. Tolna és Nógrád megyében található a legkevesebb töltő (12-12). Magyarországon nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartása alapján 2021 második negyedévének végén az országban 1627 nyilvános töltőberendezés volt, és ebből csak 26 található Vas megyében, ezek túlnyomó része Szombathelyen. A mi térségünk tehát finoman szólva sincs különösebben elkényeztetve, kevés a töltési lehetőség. Főleg annak a tükrében az, ha tudjuk, hogy Zalában 66, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében 74-74 töltő található. Pedig bizonyára volna igény töltőkre. Legalábbis a Veszprém megyei példa ezt mutatja: itt egy év alatt 26-tal lett több töltő, 3 hónap alatt pedig 81 százalékkal nőtt a töltésre fordított energia mennyisége. Mindeközben Vasban az elmúlt évben eggyel lett csak több a töltési lehetőség. A töltőhelyek száma mellett persze fontos lenne az is, hogy a tankolás annyira gyors és egyszerű legyen, mint a hagyományos üzemanyagok esetében, ettől persze még messze vagyunk, de már érkeznek azok a modellek, amelyek akkumulátorát negyed óra alatt nyolcvanszázalékosra fel lehet tölteni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!