Afgán agár

2022.01.09. 07:00

Vasi siker a dog show-n: Valkűr megmutatta, mire képes

A Vadászati és Természeti Világkiállítás zárórendezvényeként december utolsó napjaiban Budapesten rendezték meg az European Dog Show-t. A kiállításon vasi siker született: a vépi Bohoda Alexandra, a Stars Of Fenrir Kennel tulajdonosa saját tenyésztésű, 2020-ban született afgán agár kutyái közül Valkűr Európa-győztes lett kategóriájában.

Tóth Kata

A ringdresszúrát mutatja be Bohoda Alexandra Valkűrrel. Ez a felvezetés a bírói körben, amikor mozgás közben is figyeli a kutyát a küllembíró Fotó: Szendi Péter

A Hungexpo területén nyílt FCI Európa Kutyakiállításon Európa határait túllépve 57 országból mintegy húszezer kutya mérettetett meg a különböző fajtacsoportokban. Az egyes korcsoportokban Európa-győztes címet adtak ki – Valkűr a Puppy Euro­pean Winner címet érte el, megnyerte a kölyök kategóriát. 

 

 

Alexandrával és társával, Kovács Gergellyel a vépi sportpályán találkoztunk. A fotózásra Valkűrrel és testvérével, Asgarddal érkeztek. Egy héttel a verseny után Szandra még mindig ragyogott. 

 

 

– Nyolc hónapja születtek a kutyák, nyolcan voltak az alomban, közülük ketten maradtak a falkánkban. Csak egy szukát szerettünk volna megtartani, Asgard színe viszont különleges, kevés ilyen van Európában, sőt a világon is – mondja Szandra. A budapesti kutyakiállításon Asgard is indult: a kölyök kanok között második lett, de a kölyök szukák és kanok végső összevetéséből Valkűr került ki győztesen. Valkűr, akiről a születése utáni második hónapban a mozgása, a kiállása, a személyisége alapján már látszott, hogy ígéretes, nagy reményű példány. 

 

 

– Simulékony, jókedvű kutyus. A versenyen – mintha érezte volna, hogy nagy a tét – kiválóan teljesített. Amikor kiállításra megyünk, a kutyáink amúgy is átszellemülnek: csak munka van és rám figyelnek. Budapesten az első nap szerepeltünk. A kutyákat hét korcsoportra osztották. A gondos felkészítés után Valkűr bírálatát dr. Jakkel Tamás FCI-elnök végezte, ami nagy megtiszteltetés. Kétszer hívtak bennünket vissza a ringbe, végül Valkűr lett az Európa-győztes, ő mehetett vissza a Best in show-ban a nagy ringbe, az élő adásba. 

 

 

Kiderült még, hogy a különleges falkanév – Stars of Fenrir – Gergő és Szandra északi mitológiához való vonzódásából származik. A kiskutyák mind a nyolcan viking nevet kaptak. Elmondták azt is, hogy a köz­- hiedelemmel ellentétben az agarak egész nap képesek feküdni. Ha futni kell, nagyon futnak, de inkább arisztokratikus megjelenésű kanapékutyák, nem vágynak állandóan mozgásra. Asgardot és Valkűrt látva az is nyilvánvaló, hogy egyemberesek, Szandra eteti őket, ő foglalkozik velük, őt tekintik falkavezérnek. 

 

 

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete szerint 2021-ben a European Dog Show a világ legjelentősebb kinológiai rendezvénye volt. Gergő és Szandra fontosnak tartják megjegyezi: külön dicsőség megyénknek, hogy egy ilyen volumenű megmérettetésen több fajtát felvonultató tenyésztőtársuk is szép eredményt ért el. Rengeteg munkával, lemondással, áldozattal jár ugyanis tenyésztőnek lenni. Munkájukról kitűnő visszajelzést adnak a küllembírói vélemények. A mostani azt mutatja: jó úton haladnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!