Egyre kevesebb álláskereső

2022.02.03. 07:00

A foglalkoztatás mutatói hónapról hónapra kedvezőbbek Vas megyében

A járvány ellenére kedvezően alakultak a munkaerőpiaci folyamatok a tavalyi esztendőben Vas megyében. A regisztrált álláskeresők száma hónapról hónapra mérséklődött, év végére 4009 főre csökkent.

Vas Népe

A munkaerőpiacon javuló folyamatok kezdődtek a gazdaságvédelmi akcióterv jóvoltából

Forrás: Cseh Gábor

A pandémia előtt a magyar gazdaság rekordokat ért el, ám a koronavírus-járvány okozta válság – bár nem tudta ledönteni a lábáról – érzékenyen érintette a gazdaságot, ezért a kormány számos intézkedést hozott – fogalmazott lapunknak Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője, aki a Vas megyei munkaerőpiaci folyamatokba adott betekintést. 

 

Ismertette, az első gazdaságvédelmi akcióterv a GDP nagyjából 18-20 százalékával egyenértékű összeget, mintegy 9200 milliárd forintot mozdított meg Magyarország gazdaságának megvédésére. Az intézkedéseket szükség szerint kiegészítette a kormány, majd egy évvel ezelőtt meghirdette a gazdaság-újraindítási akciótervet, amelynek legfőbb célja a munkahelyek megtartása volt: 2020 decemberben már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, 2019 decemberében; a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót. A korlátozások és a nehézségek ellenére 2021 az egyik legsikeresebb gazdasági év volt Magyarországon. Vas megyében már 2020 júniusában élénkült a munkaerő iránti kereslet, amelyben meghatározó szerepet játszott a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program. 

Forrás: VN

A javuló gazdasági kilátások eredményeként 2021-ben emelkedett a munkáltatók által bejelentett üres álláshelyek száma. A vállalkozások 9932 munkaerőigényt jeleztek, 14 százalékkal többet, mint az előző évben. A gazdaságvédelmi akcióterv fontos eleme volt a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása, hiszen munkájuk elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás a kieső bér 80 százalékát tette ki, és közvetlenül a munkavállalónak utalták havonta. A mun ka helyteremtő bértámogatási program azokban a szektorokban nyújtott jó lehetőséget, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani. 

 

A Vállalkozások munkaerő-támogatása című programban a munkaadók viszsza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha 25 év alatti vagy alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatnak. Sokaknak jelentett nagy segítséget az ágazati bértámogatás, illetve az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása. Rodler Tamás kiemelte: mindezek jóvoltából 2021-ben javuló folyamatok kezdődtek a megye munkaerőpiacán. A regisztrált álláskeresők száma hónapról hónapra mérséklődött: míg januárban 5410, decemberben 4009 regisztrált álláskereső volt Vasban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!