Új lehetőségek

2022.02.22. 07:00

Új élményt kínálnak Szombathelyen - Már a honlapon is bejárható a múzeum egy 3D-s sétával

Új lehetőségeket kínál a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum: pályázati támogatások segítségével hozták létre a telefonra letölthető tárlatvezetési applikációt, és a honlapon elérhető egy 3D-s séta lehetősége a múzeumban.

Merklin Tímea

Kiss Tamás rendszergazda mutatja, hogy telefonunkra letölthető az applikáció

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Czenki Zsuzsanna, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum általános igazgatóhelyettese elmondta: 2020-ban, a Covid első hulláma idején a szombathelyi idegenforgalmi szervezet kezdeményezésére és ajándékaként készült a kiállítóterek felvételével az első virtuális tárlat, a 3D séta során bejárhatók a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része.

 

 Ez kiindulási alapul szolgált ahhoz, hogy amikor megjelent a Nemzeti Kulturális Alap Virtuális kiállítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására című pályázat, érdemben tudtak részt venni, és nyertek is 1,2 millió forintot. Továbbfejleszthették a meglévő online tartalmat, az egyes termékekhez, műtárgyakhoz 104 információs pontot rendeltek, amelyek szöveggel, képpel, hanggal, 3D-s modellekkel és videókkal többletinformációkhoz juttatják a látogatókat. 

 

A szövegek és a videók angol nyelven is hozzáférhetők. Az iskolás gyerekeknek szóló ismereteket, feladatokat, játékokat külön piktogrammal jelölték. Mindez sok munkát jelentett – a szövegek, videók házon belül készültek –, amint Czenki Zsuzsa hangsúlyozta: bár a múzeum nem volt nyitva, nem kávét főzögettek a múzeumpedagógusok és a közművelődési csoport a zárt ajtók mögött. A múzeum munkatársai megragadtak egy TOP-os pályázati lehetőséget is, hogy kiépíthessék a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben a Guide Now multimédiás tárlatvezető rendszert. Ehhez 3 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást nyertek, így az új alkalmazás segítségével látható a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Romkert és a Vasi Skanzen kiállítása. 

 

A látogatók letölthetik a mobiltelefonjukra vagy a tabletjükre az adott kiállításhoz kapcsolódó applikációt, amit a múzeumi kollégák töltöttek fel tartalommal. Az általános ismeretek mellett az egyes műtárgyakról is többet tudhatnak meg, mint a kihelyezett feliratokból; leírások, fotók, hangfelvételek szolgálják az élményszerzést. 

 

Kiss Tamás rendszergazda bemutatta ezt a gyakorlatban is. Így például a Savaria Múzeum emeleti kiállítását virtuális formában, múzeumpedagógiai videóval, 3D-s panorámaképeket egy térré összefűző tartalommal. Többfajta nézete van, köztük az alaprajzi nézet vagy a „babaháznézet”, amikor a magát a felvett teret lehet forgatni és bármilyen szögből nézegetni. A kihelyezett pontokon magyarul megjelenő szövegeket és videótartalmakat láthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!