Konferencia

2022.03.08. 11:30

A diplomácia működése - Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak címmel nyílt kiállítás Szombathelyen

Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak címmel kiállítás nyílt tegnap az ELTE Savaria Egyetemi Központ C épületének aulájában, majd konferencia kezdődött a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében Osztrák-magyar diplomáciai együttműködés a kiegyezéstől napjainkig címmel.

Tóth Kata

A tiszteletbeli konzulok elődeit már az ókorban megtalálhatjuk – erről is beszélt dr. Pintér István

Forrás: Cseh Gábor

Az ünnepségre az osztrák és magyar diplomáciai testületek képviselőin kívül más diplomata delegáltak is érkeztek. Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa a nemzeteket összetartó kapocs gondolata köré szervezte megnyitóbeszédét. A kiegyezéstől napjainkig báró Eötvös József, az egyetem névadója édesapjának javaslatát – Magyarország első népoktatási törvényét – nevezte e tekintetben az egyik legmeghatározóbb cselekedetnek. 

 

– A tudatlanság félelmet, a félelem agressziót szít, a tudás, a másik megértése ellenben biztonságot, közös gondolkodást eredményez, ami meghozza a nemzeti prosperitást és Európa stabilitását – vélekedett. A tiszteletbeli konzulokról azt mondta: mindennapi munkájukkal, emberi magatartásukkal a tudást az acélnál is erősebb kapoccsá formálják nemzeteink között. A kiegyezést követő közös külügyi igazgatás címmel Kalocsai Péter, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszékének vezetője tartott előadást.

 

 Beszélt a dualista államberendezkedésről, az osztrák–magyar kiegyezés megítéléséről, a monarchiáról mint „nagyhatalomról” – arról is, hogy „sikeres” volt a külügy a boldog békeidőkben. Balogh Károly Zsolt, az Osztrák Köztársaság szombathelyi tiszteletbeli konzulja az osztrák–magyar diplomáciai évfordulókról szólt: 1921-re véglegesedtek a mai Burgenland határai és székhelye, 95 éves a Badeni egyezmény, 1947-re tehetők a magyar–osztrák politikai és kereskedelmi megállapodások, 1967-re az Osztrák–Magyar Általános Vegyesbizottság létrejötte, 1977-re a Budapesti Osztrák Kulturális Intézet megnyitása. 

 

Dr. Nagy Andor, Magyarország bécsi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete pedig napjaink diplomáciai együttműködéséről beszélt. Aktuálisan annak adott hangot: fontos, hogy két ország között jó diplomáciai kapcsolatok legyenek, hiszen adott esetben elrendezhetnek konfliktusokat, ezzel megelőzve a háborút. Dr. Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak címmel tartott előadást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!