Ballonkísérlet

2022.03.02. 15:40

Hol ért földet a Hegyhátsálon fellőtt szonda? Aki megtalálja, jutalomban részesül

A helyi csillagvizsgáló udvaráról szombaton újabb szondát bocsátottak fel a közeli világűrbe. A tudományos kísérletet a körmendi Hegyi Norbert vezette, aki elmondta, hogy a földet érés után eltűnt a szonda. Még most is keresik, aki megtalálja, jutalomban részesül.

Tóth Judit

Forrás: Varga Andor

Hegyi Norbert körmendi mérnök, amatőr csillagász legutóbb tavaly novemberben végzett magaslégköri ballonkísérletet a Hegyháti Csillagvizsgálónál. A ballon csúcsmagassága akkor 27.465 méter volt, legnagyobb sebessége pedig 293 km/h. A szonda 1 óra 37 percet repült, és 15.48 perckor szállt le Győr-Moson-Sopron megyében, Mihályi és Potyond között. Három frekvencián ment a nyomkövetés és egy GoPro kamera készítette a képeket a levegőből. Azt is vizsgálták, hogy a szonda valóban képes-e biztonságosan repülni és valóban elviseli-e a rendkívül alacsony, mínusz 60 fok körüli hőmérsékletet, a 20 mbar légnyomást és az erős UV sugárzást - tájékoztatott a kísérletet vezető szakember.

Az őszi ballon továbbfejlesztett, finomított változata volt a mostani, amit múlt szombaton engedtek fel.

A kora délutáni felbocsátás után a szondának a szimuláció szerint mintegy másfél órát kellett volna a levegőben töltenie, majd Nagykapornaknál visszatérnie. Ám az emelkedésért felelős, hidrogénnel töltött meteorológiai ballon viszonylag „alacsonyan”, 18. 728 méteren szétdurrant, így a földet érés is hamarabb következett be. A keresők Bagodnál jártak, amikor az utolsó jelet vették az éppen 1100 méteren süllyedő szondából, amit később, a dombok árnyékolása miatt már nem „láttak”.

 

Szombaton és vasárnap is hosszan keresték a szondát a zalaegerszegi kőolaj finomítónál és Zalabesenyő környékén,de nem jártak sikerrel. -Nem a ballon tűnt el, hanem a szonda, aminek a jelét a földet érés utáni percekben már nem tudtuk fogni. Előre tudtuk, hogy a szonda piros habszivacs borítása és a belső, 3D-ben nyomtatott váz ütközéskor deformálódik vagy akár darabokra is eshet. Tehát vagy azért nem adott jelet, mert szétesett, vagy azért, mert megtalálta valaki. A földet érés valószínűsített helyén több lábnyomot találtunk, ennek ellenére nem biztos, hogy ott landolt a szonda, de könnyen lehet - tudtuk meg Hegyi Norberttől. 

A kísérlet így sem esett kútba - tette hozzá a körmendi mérnök, hiszen így is sok új adatot nyertek vele, a igazi mégis az lenne, ha előkerülne a szonda. -A szerkezeten megtalálhatók az elérhetőségeim, aki eljuttatja hozzám, jutalomban részesül - mondta végül Hegyi Norbert, aki nem egyedül végezte a kísérletet. Az akció résztvevői voltak még Benkő Imre rádióamatőr, amatőrcsillagász, Edvi Balázs villamos távközlési mérnök, amatőrcsillagász, dr. Dogossy Gábor, a Széchenyi István Egyetem, Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének docense, Várnai Tamás rádióamatőr, az antennák szakértője, valamint Steinerné Lénárt Judit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!