Gálaest

2022.03.07. 07:00

Meghozták a tavaszt - Páva-gála a Vasi Kislegényczéh meghívására Szombathelyen - rengeteg fotó

Tavaszidéző gálaestre hívta meg versenytársait a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő 2019-es közönségdíjasa, a Vasi Kislegényczéh. Meghívásukra Magyarország legkiválóbb fiatal táncosai, muzsikusai és énekesei érkeztek az Agora – MSH-ba. Sűrűn csattogtak a csizmaszárak, pattogtak a botok, kopogtak a cipősarkak.

Polgár Patrícia

A badacsonytördemici Tördemic Néptáncegyüttes Szombathelyen is nagy sikert aratott

Fotó: © Unger Tamás

A hangulatot remekül megalapozták somogyi táncaikkal a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola kis táncosai. Utánuk a Berke Néptánccsoport ifjú növendékei keresték égen-földön, és végül meg is lelték „az oláh leány kecskéjét”. Ekkor még úgy tűnt, nem lehet überelni előadásaikat, ám erre a soron következő produkciók egymás után cáfoltak rá. Szinte nem volt olyan fellépő, akit ne jutalmazott volna vastapssal a közönség. 

 

A Páva adásaiban megismert gyermekek, akik időközben ifjúvá cseperedtek, a felvezetést követően egymás után mutatkoztak be, tárták a közönség elé a Kárpát-medence népművészetének csodás színeit. A táncos szólisták, énekegyüttesek, hangszeres szólisták és a táncegyüttesek kategóriájában is két-két fellépő csillogtatta meg tehetségét a színpadon. Közülük elsőként a helyi horvátság népdalhagyományát ápoló, horvátzsidányi Kumánovich testvérek, Kata, Kinga és Kristóf énekeltek. Fellépett még egy testvérpár, Nagy Benedek és Levente, akik mind különleges hangszerek megszólaltatói: Benedek tekerőn játszik, Levente dudázik.

 

 Különleges muzsikájukkal hamar lenyűgözték a nézőket. Ifj. Mahovics Tamás táncos szólista és a Szejke-Barka testvérpár betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. Őket a Fölszállott a páva televíziós felvételeivel idézték meg a nézőknek. A badacsonytördemici Tördemic Néptáncegyüttes vajdaszentiványi, Balaton-felvidéki és bakonyi táncokat hozott el a közönségnek. Bukovinai székely táncokat adott elő Bistey Boglárka és Farkas Regő, ők pilisborosjenői táncosok. Utánuk a szombathelyiek számára egyre többször élőben is látható ifjú tehetség, Csapodi Tádé húzta mestere, Horváth Attila együttesében, majd azt is bebizonyította: legalább olyan jól táncol, mint hegedül. 

 

Második produkciójában leszaladt a színpadról és úgy adta elő szóló táncprodukcióját. Hozzá csatlakozott Farkas Regő és a szombathelyi Molnár Bence. A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola tehetséges ifjú legényeiből verbuválódott Vasi Kislegényczéh az erdélyi Küküllő-vidék apró faluja, Magyarszentbenedek legényes táncaival örvendeztette meg a közönséget. Aztán közösen mutattak be széki táncokat a Szökős Néptáncegyüttessel. A záró produkcióban a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Szökős táncosai és a gencsapáti nyalka legények bizonyították: a tradíciók folyamatossága nem szakad meg. 

 

A táncosoknak az est során Horváth Attila és zenekara, valamint a széki Filep Márton „Pali Marci” és bandája szolgáltatta a talpalávalót. Végül dr. Hende Csaba, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Ezt követően Sátory Károllyal ajándékcsomagokat és emlékplaketteket adtak át a fellépőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!