Több helyen gyűjtenek

2022.03.01. 13:00

Összefogott a megye - Élelmet, takarókat és pénzt is adományoznak a vasiak

Vas megyében is több településen gyűjtenek az ukrajnai, kárpátaljai menekültek számára. A karitász családokat fogad be.

Merklin Tímea

Egy szállítmányt már elvittek Vasvárról, de gyűjtik már a következőt – mutatja Tóth Balázs és Gergyéné Szakály Georgina

Forrás: Unger Tamás

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetőjétől, Tuczainé Régvári Mariettától megtudtuk: telnek a raktáraik hétfő reggel óta adományokkal, a Hollán Ernő utca 14. szám alatt gyűjtenek takarókat, plédeket, tisztálkodási szereket, pelenkákat is, már van háromszáz csomag élelmiszer, és a katolikus karitászon keresztül befogadnak a háború elől menekülő családokat is. Az annunciáta nővérek házában 49 embert tudnak elszállásolni. 

 

Vas megyében három befogadó központot hoznak létre. Sokan használaton kívüli lakásokat ajánlottak fel ugyanerre a célra. A városházán hétfőn egyeztettek: összefogással segítenek Ungvárnak, Munkácsnak és Beregszásznak – amelyeket a karitász harminc éve támogat – már ott is vannak befogadó központok. Pénzt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 11747006-20209380 számú OTP-számlájára lehet utalni – tudtuk meg. 

 

A vasváriak már célba juttatták a kultúrház kezdeményezésére az első, hétvégén szervezett kétnapos rapid gyűjtés adományait, vasárnap este érkeztek meg a tiszabecsi gyűjtőpontra. Tóth Balázs polgármester elmondta: a városi szintű gyűjtés folytatódik, a kultúrházban elsősorban napi fogyasztáshoz szükséges élelmet, innivalót, felszerelést kisgyermekek ellátásához, hideg ellen takarókat, hálózsákokat várnak. Az önkormányzat pedig kétszázezer forintot ad, átutalva a Nemzeti Öszszefogás Híd Kárpátaljáért Program számlájára (11711711- 22222222), ahova bárki más is utalhat. 

 

Karitászos információk szerint Vas megyébe főleg nők és gyerekek érkeznek, átmenetileg lesznek itt. A férjeiket behívták katonának, kifejezetten a háború elől menekülnek, haza akarnak majd térni, szeretnék otthon folytatni az életüket. A karitász olyan vállalkozók felajánlásait is várja, akik menüs étkeztetéssel foglalkoznak, hogy a Vas megyében elhelyezendő családokat kész ebéddel lássák el, a reggelit és a vacsorát az egyházmegyei segélyszervezet megoldja.

 

 A szombathelyi befogadó központ kedd reggeltől a menekültek rendelkezésére áll. Sok gyerek fog jönni, ezért babákat, macikat és egyéb játékokat is várnak. Tisztálkodó- és fertőtlenítőszereket, pelenkát, ivóleveket, bébivizet, törlőkendőket, kekszeket, bébiételeket, gyümölcspüréket gyűjtenek a vasvári művelődési házban, és csak kisgyermekruhákat, valamint hálózsákokat, takarókat gyerekeknek és felnőtteknek. 

 

Gergyéné Szakály Georgina elmondta: olyan csomagokra van most szükség, amit belépve a határon tovább tudnak vinni. Van, akit várnak, van, aki vonatra száll, és továbbutazik, azonnali ellátmány kell, míg a sorsuk rendeződik. Vépen Kovács Péter polgármester úgy tájékoztatott: tisztálkodószereket, élelmiszert, takarókat gyűjtenek kedd reggeltől a kultúrházban, naponta reggel nyolctól este hat óráig. Az adományokat az önkormányzat fogja elszállítani a rászorulóknak. A jáki plébániai karitászcsoport vezetőjétől, Udvardi Zsuzsannától megtudtuk: a Szabadság tér 18. szám alatti Karitász Házban gyűjtik az adományokat szombaton 8 és 12 óra között. 

Máté Jánosné a vasárnap beérkezett tartós élelmiszerekkel a jáki Karitász Házban

Forrás: Unger Tamás

Vasárnap már egy fiatal pár hozott tartós élelmiszert, bébiételeket, a helyi önkéntes tűzoltók takarókat ajánlottak fel. A kőszegiek figyelmét Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ Várszínház igazgatója hívta fel egy közösségi oldalon tett bejegyzésével. Amint írja, szerda reggel indul az intézmény kisbuszával a keleti határ felé, ahol Panyola és Rozsály polgármestere segít az adományok szétosztásában. Kedden 18 óráig lehet bevinni a várba kézbe fogható, utazáshoz vihető adományokat: bébiételt, pelenkát, gyümölcslét, müzliszeletet, csokit, takarót, maszkot, tesztet, kézfertőtlenítőt, nedves toalettpapírt.

 

 Szergényben László-Nyári Zsuzsanna közművelődési szakember egy húsvéti játékot szervezett, a fődíj wellnesshétvége lett volna; a sorsoláson bögre vásárlásával lehetett volna részt venni. A bejött összegből kirándulást szerettek volna a helyieknek. A háborús helyzet felülírta a tervet: most a bögrék vásárlói ahhoz járulnak hozzá, hogy minél több adományt juttathassanak el a határhoz a menekülők számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!