Búcsú az iskolától

2022.04.30. 07:00

Könnyek és virágeső - Sorsfordító pillanatok: elballagtak a Vas megyei végzős diákok - fotók

Vas megyei középiskolákban jártunk pénteken a tanév egyik legnagyobb ünnepén, amelyre öltönyt öltöttek a farmeros srácok, fehér blúzba bújtak a lányok, és eljöttek őket virágokkal köszönteni a családtagjaik.

Vas Népe

A VMSZC Puskás-szakközépiskolában Bodó Judit osztályfőnököt Kopácsi Martin és Erős Máté kísérte, akik 2–3. helyezettek lettek az automatikai technikus országos szakmai versenyen

Forrás: Unger Tamás

A Vas Megyei SZC Puskás Tivadar Szakképző Iskolában két rendhagyó ballagás után az idei végzősök nem online búcsúztak, hanem bejárhatták a feldíszített iskolát. A ballagók nevében Kosztolánczi Gábor köszönt el, gondolatai közé egy Republic-dal idézetét fűzte: „Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a Nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat.” 

A ballagás az igazi nagy sorsfordulók egyike, a búcsú mellett ott van az öröm, hogy megküzdöttetek valamiért, és a végére jutottatok. Van az ünnepben feszültség is: hiszen hétfőn jön az érettségi, majd a szakmai vizsga – mondta beszédében Vöcsei Imre igazgató –, mindezek mellett már gondolni kell a továbbtanulásra, a munkára, a nagyobb felelősséggel járó felnőtt életre. A középiskolában hét osztály, összesen 137 diák ballagott el, mechatronikai, elektronikai, automatikai technikus, gépi forgácsoló, villanyszerelő, központifűtés- és gázhálózatszerelő, hegesztő szakmákban, valamint érettségit adó nappali képzésben. Átadták az iskolazászlót a végzősök a fiatalabbaknak a szombathelyi PTE Szentgyörgyi Egészségügyi Technikumban is, ahol idén volt először igazi ballagás. 

 

Korábban PTE SZESZI, 2020-tól PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola 2016/2017-es tanévtől folytat szakgimnáziumi, illetve technikumi képzést. Az első szakgimnáziumi osztály 2020-ban érettségizett. Az ő ballagásuk és a tavaly végzett osztály ballagása is a Covid-járvány idejére esett, így pénteken köszönthettek először szülőkkel, vendégekkel együtt végzős osztályt, 29 tanuló készül érettségi vizsgát tenni, 23- an egészségügyi, 6-an szociális ágazatban; a végzősök osztályfőnöke: Szalai Anikó.

 – A búcsúzás vegyes érzelmeket teremt. Megszabadulhattok a felelésektől, dolgozatírásoktól, fakulni kezdenek majd azok az emlékek, csínytevések, barátok, szerelmek, amelyek ide kötnek benneteket, hogy új élményeknek és tapasztalatoknak adjanak helyet. De ezeket az éveket nem lehet kitörölni, nyomokat hagynak bennünk, tanárokban is. Nem fogunk elfelejteni benneteket; az itt eltöltött évek összekötnek bennünket – mondta beszédében Némethné Baráth Anikó igazgató. 

A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium udvarán Póczik Milán 11. a osztályos tanuló búcsúzott a ballagóktól az alsóbb évfolyamok nevében, a végzősök nevében Hubay Lili 12. a osztályos diák köszönt el. Az iskola zászlójára a 12. c tanulói kötöttek emlékszalagot. Beszédében dr. Sárayné Süle Gabriella a középiskolai ballagásokat az igazi nagy sorsfordulók egyikének nevezte. Mint mondta, az ünnep még ragyogóbb ezen a napon, hiszen két évfolyam is kénytelen volt az utolsó csengőszó és séta nélkül megkezdeni a vizsgákat. Hét osztálytól köszönt el. A pincér, szakács, cukrász és eladó osztályok három éven át tanulták választott szakmájukat. Vendéglátás-szervező és kereskedő osztályaik négy évig koptatták az iskola padjait. Két kéttanítási nyelvű osztályuk diákjai öt éve arra vállalkoztak, hogy a szakmai tantárgyakat idegen nyelven sajátítsák el és felsőfokú nyelvtudást szereznek. A kiemelkedő tanulók jutalomkönyvet kaptak. Végül – 11. alkalommal – az Antal Ramóna-emlékgyűrűt és díjat adták át. Az elmúlt öt évben az iskola kulturális-közösségi életének meghatározó egyénisége volt Hubay Lili – ő és a tanév legjobb versenyeredményét elért Csordás Adrienn vehette át a díjat. 

Sárváron a város középiskoláiból közel kétszáz diák ballagott el. Minden végzős osztály saját iskolájából indult a Nádasdy-vár udvarára, illetve a Várparkba. A Sárvári Tinódi Gimnázium és a Sárvári Turisztikai Technikum közösen tartotta meg tanulóinak a búcsúztatását. Mindkét intézményből két-két osztály ballagott, a gimnáziumtól ötvenkettő, a technikumtól ötven diák köszönt el. 

A Barabás György Műszaki Szakképző Iskola végzősei az intézményüktől vonultak ballagási ünnepélyükre a Várparkba. Az intézményből öt osztály, összesen 86 diák ballagott el. A 2021/2022-es tanév végén összesen 188 diák búcsúzott el iskolájától Sárváron. Mindkét ünnepségen dr. Máhr Tivadar alpolgármester köszönt el a település nevében a ballagó fiataloktól.

 Körmenden a Rázsó Imre Technikum épülete előtt két osztály mintegy negyven diákja sorakozott fel, hogy tanulmányaik egyik fontos állomására érve elballagjanak. A településen a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban szintén ezen a napon tartották a ballagási ünnepélyt. Ott pontban délben harmincöten hagyták el az intézményt; természetesen egyelőre csak jelképesen, hiszen pár nap múlva az írásbeli, majd a szóbeli vizsga vár rájuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!