Portrét is rajzoltak

2022.05.12. 14:00

A dekoratőrök szakmai érettségijén jártunk a Hefele szakképző iskolában - fotók

A múlt heti írásbelik után sok diáknak az ágazaton belüli specializáció – szakmai érettségivel folytatódik a megmérettetések sora. A Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskolában szerdán a dekoratőrök vizsgája után érdeklődtünk.

Tóth Kata

A Hefele szakképző iskolában az „akváriumteremben” vizsgáztak a dekoratőrök

Forrás: Unger Tamás

A képző- és iparművészeti ismeretek középszintű írásbeli vizsgán elméleti tudásáról és ábrázolási készségéről is számot adott a hét lány és egyetlen fiatalember: először művészettörténet-tesztet oldottak meg hatvan perc alatt, utána modell után portrét rajzoltak. Tóth Csaba igazgató és Zsankó Ildikó igazgatóhelyettes elmondták, a dekoratőr feladata, hogy külső és belső dekoratőr látványterveket tervezzen, készítsen rendezvényekre, kirakatokhoz.

 Kiadványszerkesztést és matricázást is tanulnak. Különböző anyagokkal dolgoznak a képzés során, nagy hangsúlyt helyeznek a számítógépes tervezésre. A képzés korszerű és piacképes, nagy kereslet van manapság a dekoratőrökre, állította Schneeberger Patrícia és Szalai Eszter, akiket a vizsga után szólítottunk meg. Patrícia könnyűnek találta a tesztet, folyamatosan oldott meg feladatsorokat művészettörténetből, rajz- és vizuális kultúrából. 

Óvodás kora óta nevezett rajzversenyekre, sikerrel. Jó ötletnek gondolta az érettségit és szakmát is adó képzést, és nem csalódott, mondta. Egy dekoratőrcégnél szeretne tanulni, tapasztalatot szerezni, később akár saját vállalkozásában dolgozni. Eszter a művészettörténetvizsgától tartott, végül „nem volt vészes” a feladatsor, mondta. A segítségét már most is többen kérik: pólókészítésben, esküvő dekorálásában, matricák tervezésében – autóra is készített már matricát. 

A lányok rendezvényszervezés-vizsgát tettek még alsóbb évfolyamon – a két terület kiválóan összekapcsolható és mindkettő igényli a kreativitást és a problémamegoldó képességet. A júniusi szóbelin a képzési idő alatt készült alkotásaikból beadott gyűjteményt, a portfóliójukat védik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!