Kertészkedés

2022.05.14. 14:00

Elkapkodták a palántát - Paprikát és zellert is kínáltak a Herman-iskola vásárán

Megtartotta hagyományos palántavásárát a Herman-iskola a Parkerdőben. Az elmúlt évekhez hasonlóan a paprikát, paradicsomot keresték a legtöbben, de meglepően sok fogyott padlizsánból és cukkiniből is.

Cseh-Egyed Bernadett

Tóth Adrienn és Tóthné Raffai Erika kukacvirágot, paradicsomot és muskátlit is választott

Tóth Adrienn és Tóthné Raffai Erika kukacvirágot, paradicsomot és muskátlit is választott

Esőt jósoltak, végül csak néhány gomolyfelhő zavarta a napsütést, amikor pénteken reggel leparkolt a traktor egy platónyi növénnyel a Parkerdő észak-déli főútjára. 

Többen úgy is készültek, amit most itt megvesznek, gyorsan földbe is dugják. Így tett például Tóthné Raffai Erika, aki paprikát, paradicsomot és muskátlit választott. Lánya, Tóth Adrienn meséli: három éve már önállóan kertészkedik. Étkezésre a sárga körteparadicsom a kedvence, azt biztosan vásárol, de lecsónak való klasszikus piros fajtát és paprikát is ültet. Gyermekkora óta szereti a kukacvirágot, abból is visz néhányat. 

Zakits Jenőné több mint 25 éve kertészkedik, azt mondja, amióta lehetőség van rá, ilyenkor vásárol be palántából, listával is készült: három paradicsomfát, tíz paradicsompalántát és ugyanennyi paprikapalántát tervez ültetni. Elárulja: a szép termés érdekében mindennap kijár öntözni, és a talajtól sem sajnálja a plusz tápanyagot. 

A Szombathelyi Kertbarát Egyesület kilenc évvel ezelőtt kötött megállapodást a (mai nevén) Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikummal – a leírtak szerint egy évben egyszer házhoz, pontosabban kerthez hozzák az ültetnivalót, a tulajdonosok pedig gyakorlatra, tapasztalatcserére fogadják a végzősöket. A szezonban összesen mintegy ötezer poharas és húszezer szálas paprikapalántát, 1800 paradicsomfát, hatezer sima paradicsom- és további kétezer palántát neveltek fel káposzta- és tökféléből, uborkából – tudjuk meg Nagy Csabától, az intézmény műszaki vezetőjétől. Hozzáteszi: a fő cél továbbra is az, hogy a diákok szakszerű körülmények között tanuljanak. Közben azonban évről évre népszerűbbek a termékeik, az iskolai vásár során az idén négy nap alatt kelt el az a mennyiség, ami két évvel ezelőtt három hét alatt. 

Tapasztalatai szerint idén a gömbölyű, édes paradicsom, az étkezési paprika és a zeller voltak a legkelendőbbek, az új sláger pedig a padlizsán és a cukkini. A kerttulajdonosok a palántavásáron találkozhattak először – hivatalos minőségében – a Szombathelyi Kertbarát Egyesület új elnökével. Horváth Zoltánt egyébként sokan jól ismerik, évek óta naponta kijár ide. Azt mondja, éppen ezért döntött úgy: elvállalja a tisztséget. Szeretné megőrizni azokat az eredményeket, amelyeket Molnár Lajos megteremtett. Kiemeli: a bekötőutak állapotának javítása a legfőbb feladat, de vannak már tervei a programok bővítésére is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában