Díjátátadó gála

2022.05.30. 14:11

Holdbeli csónakosok érzelmi hullámverésben a WS Színházban: Jordán Tamás örökös tag, Major Erik az évad legjobb színésze, Jámbor Nándor közönségdíjas

A teljesség felé címmel megrendezett összművészeti fesztivál csúcspontja volt vasárnap este a Holdbeli csónakos-gála a szombathelyi Weöres Sándor Színház nagyszínpadán. Jordán Tamás alapító igazgató utódától, Szabó Tibortól átvette az örökös tag címet, az évad legjobb színészének járó elismerés Major Eriké lett.

Ölbei Lívia

Major Erik, Jordán Tamás, Horváth Viktória és Jámbor Nándor

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

„Van néha olyan pillanat /mely kilóg az időből” – írja a jövőre 110 éves névadó, Weöres Sándor, aki az Akacs Mihály utcai színházépület homlokzat-frízén a függöny mögül előkandikálva nyugtázhatja, hogy jól sejtette. A Holdbeli csónakos-gálán adódik néhány pillanat, amely kilóg az időből: fölemel, megnevettet, megríkat, szembesít. Az örökös színházi jelen és az öröklét könnyen egymásra kopírozódik.

 Kellékes, két helyen

A Covid-megrázkódtatásból félig-meddig fölocsúdva  két év szünet után rendezte meg újra a színház a Holdbeli csónakos-díjak átadóját – egy kicsit másképpen. A Teljesség felé címmel a helyi értékek felmutatására szervezett fesztivál záróeseménye az a gála, amelyet az Isis Big Band – és háziasszonyként Horváth Nóra – fog össze. Az évad legkiválóbb teljesítményeit jutalmazó Holdbeli-díjakat anno a színházi szenátus hozta létre, a díjazottak személyéről szavazás dönt. A Veres Gábor-kisplasztikával, aranykitűzővel és pénzjutalommal járó elismerést ezúttal a gála támogatói – Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Németh József, az OTP Bank NyRT. Észak-dunántúli Régió vezetője – adják át. Előbb a háttérdolgozók közül megszavazott Horváth Viktória kellékesnek, aki az évadban még arra is képes volt, hogy alkalomadtán egyszerre legyen két helyen, két előadásban.

 Elmegy, de nem tűnik el

A Holdbeli csónakos-közönségdíjat – nem először – Jámbor Nándor veheti át, ezúttal Kovács Tamástól, a Falco Zrt. PR-vezetőjétől. A több mint hét szombathelyi év után a jövő évadot már a Tháliában kezdő fiatal színész az érzelmi hullámokat legyűrve József Attila Talán eltűnök hirtelen című versét mondja el. De szerencsére nem tűnik el: jövőre Boka szerepében és a Candide-előadásban is visszatér.

Conor és Candide

A 2021/22-es évad legjobb színészének járó Holdbeli csónakos-díjat Major Eriknek ítélte a társulat és a művészeti tanács. Az Equus és A játszma vége után  most a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban létrehozott Szólít a szörny című, fesztivál-nagydíjas előadás főszerepében – ő Conor, a veszteség szörnyével megküzdő 13 fiú – és a nagy sikerű  Candide címszerepében láthattuk őt; sőt láthatjuk továbbra is. És remélhetőleg még sok másban – és minél tovább.

A Pál utcai öregfiúk

A díjátadások között játszik az Isis Big Band, színre lépnek a társulat tehetséges, rokonszenves  fiataljai. Nem maradhat ki a műsorból Horváth Ákos és Schwarzenegger TÁP-szellemben – ezúttal persze a testtudatos színház kap kicsi fricskát –, jó meglepetés A Pál utcai fiúk-paródia, amely az abbahagyhatatlannak tűnő előadás jövőjét mutatja: Boka bottal, Kolnay tolószékben – de a grundért mindent, beleállnak, ha kell. (Ezen a ponton fölrémlik a 9700-ból az a jelenet, amikor az időgép véletlenül a távoli jövőbe röpíti az utazókat.)

Megemelkedik a nézőtér

A WSSZ új díjat is alapított az idén: Szabó Tibor elsőként Jordán Tamás alapító igazgatónak adja át a Weöres Sándor Színház örökös tagja címet tanúsító oklevelet. Az ünnepelt – az érzelmek áradását a jól ismert játékos huncutsággal  kordában tartva – engedélyt kér,  hogy elmondhassa Kosztolányi Hajnali részegség című versét. A szemérmes-szókimondó-megrázó vallomás után a nézőtér megemelkedik, a gála elszáll, Jordán Tamást állótaps kíséri vissza a nézőtérre. 

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

Színre lép a társulat

Szabó Tibor a My way-t énekli (Frank Sinatra jövőre visszatér), végül színre lép a teljes társulat: Szerémi Zoltán személyes Színész-dala szól, megerősítve az illúziót, hogy a világnak talán mégis van még egy esélye. A gálát követő állófogadásra hivatalos a közönség is.

Forrás: Mészáros Zsolt/WSSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!