Körültekintően válasszunk helyet a sütögetéshez!

2022.05.27. 14:00

Itt a grillszezon: a szabadtéri tüzek veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem szakembere

Tavaly mintegy 118, idén mostanáig 64 alkalommal riasztották a Vas megyei tűzoltó egységeket szabadban keletkezett tüzek oltásához. Nagy részük némi odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető lett volna.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

A jó idő beköszöntével egyúttal megkezdődött a grillszezon is, egyre népszerűbb a szabadtéri sütés-főzés. Ma már nemcsak az erdő széli tisztásokon kialakított helyeken, hanem az udvarokon, vagy akár a teraszokon sülnek a kolbászok, pirulnak a zöldségek, sercegnek a szalonnák. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy nem mindegy, hol és milyen eljárással végezzük a szabadtéri grillezést, főzést, sütögetést. 

A nyári időjárás ugyanis egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha pedig befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, továbbá a szúnyogok elűzésére használt fáklyákra és füstölőkre is figyelni kell, ezek szintén képesek tüzet okozni. A szakemberek hangsúlyozzák: a begyújtáshoz ne használjunk égésgyorsító anyagokat (benzin, gázolaj), ezek amellett, hogy veszélyesek, az étel minőségén és ízén is rontanak. 

vas0527_4

Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szólt arról is, hogy a bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket minden palackcserénél cserélni kell, ilyet minden gázpalackot árusító helyen lehet vásárolni. 

– A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását. Ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz, csere közben pedig tilos a dohányzás, a nyílt láng használata. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Kerülni kell a házilagos megoldásokat, mert többnyire ezek okozzák a tragédiákat. Használat után mindig zárjuk el a palackot – hangsúlyozta. 

Hozzátette: ha kicseréltük a palackot, vagy úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot: a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, kenjünk mosogatószeres vagy szappanos vizet. Amennyiben valóban szivárog a gáz, azon a helyen buborékok keletkeznek. Előfordult olyan eset, amikor valaki nyílt láng fényénél akarta megkeresni, hogy honnan szivárog a gáz – ennek tragikus kimenetű robbanás lett a vége. Amennyiben befejeztük a propánbutángáz-üzemű berendezés használatát, zárjuk el a palack szelepét. 

Ha hosszabb ideig nem kívánjuk újra használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra tegyük fel a biztonsági kupakot. Fontos az is, hogy gázpalackot csak hivatalos helyről vásároljunk, és csak olyan darabot válasszunk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Előfordult már, hogy ellenőrzésnél a hatóságok hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat találtak. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre nézve is. 

Balogh Eszter szólt arról is, társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasház erkélyén tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet. Baj esetén haladéktalanul tárcsázzuk a 112-es segélyhívószámot! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!