Védelmi intézkedések

2022.05.07. 11:30

Vas megyében nem észlelték a madárinfluenzát, de itt is érvényes számos óvintézkedés

Április végén újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta több alföldi megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érintett körzetekben szigorú járványügyi előírások léptek életbe, és a fertőzött állattartó telepeken már több tízezer állatot semmisítettek meg. Vas megyében még nem volt és jelenleg sincs kimutatható H5N1 vírussal fertőzött állat, de itt is érvényesek bizonyos óvintézkedések.

Gyöngyössy Péter

Magyar Péter baromfitartó kialakított egy minden oldalról zárt teret

Forrás: Cseh Gábor

A madárinfluenza nem először jelenik meg Magyarországon. Jellemzően elsősorban az Alföld nagy nyílt víziszárnyastartó telepeit érinti. A betegség Európa-szerte a vonuló vadmadárfajokkal jutott be. A vírus a hideget jól bírja, fagyasztott húsokban, tojásban sokáig életképes marad, de 70 fok fölött garantáltan elpusztul, így főzés és sütés után nem marad életben. Az állategészségügyi hatósági intézkedések következtében madárinfluenza-járvánnyal érintett állatok termékei nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, így Magyarországon minden legális kereskedelemben kapható hús és tojás biztonsággal fogyasztható. 

Áprilisban Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben észlelték a vírust. Leginkább idegrendszeri tünetek és elhullások jelezték a H5N1 megjelenését. Vas megyében mindeddig nem észlelték a madárinfluenza tüneteit. Megyénkben a nagy baromfitelepek zárt tartással működnek. Ez a tartási mód a legbiztonságosabb a vírus elkerülése szempontjából. Erős Ádám, az egyik nagy, tojástermeléssel foglalkozó cég ügyvezetője elmondta, hogy 60 ezer darab tojótyúkjuk van.

 A védelmi intézkedések, járványügyi előírások miatt csökkentett mozgás van a telepen, csak a saját gépeik mehetnek át fertőtlenítő kapun keresztül, a személyi forgalom meg van tiltva nálunk, nem mehet be senki idegen. A dolgozóknak is fokozottan be kell tartani a higiéniai szabályokat. Korábban a madárinfluenza, majd a Covid miatt magasabb szintű óvintézkedéseket vezettek be, de ezeket azóta is megtartották. 

– Az EU-konform ketreces tartási technológiát alkalmazzuk, így nincs szükség alomra. Veszélyforrás lehet a takarmány, de azt saját magunk zárt rendszerben dolgozzuk fel és tároljuk – tájékoztatott az ügyvezető. Megkérdeztük az egyik nagy pulyka és egy brojler csirke tenyésztésével foglalkozó cég ügyvezetőjét is. Mindkét helyen maximálisan odafigyelnek a higiéniára, idegenek nem mehetnek be. A dolgozóknak külön ruha, külön csizma, külön cipő van rendszeresítve minden ólban. A telep előtt és minden ól előtt fertőtlenítő van. Ha egy javítás miatt külső szakembert kell hívni, akkor be kell öltöznie, fertőtlenített autóval mehet be. A takarmány saját üzemből kerül be. 

Magas hőfokon kezelik, így teljesen vírusmentes. Az alomanyagot saját maguk állítják elő, maguk tárolják zárt tárolókban. Madárháló van mindenhol. Az istállóba a gondozó is csak úgy tud bemenni, hogy fertőtleníti a lábbelijét. Utána még minden ólnál lábbelit is cserél. Új állatok betelepítéséhez külön engedélyt kell kérni. A fertőtlenítésről tisztasági tamponmintákat kell venni az épületekben. Az istálló felületeit, a padozatot, etetőt, itatót, ventilátorokat egy vattás pálcikával letörölgetik, a mintákat kémcsőbe rakják. 

Ezt laboratóriumban megvizsgálják, minden kimutatható, ha valami visszamaradt az előző állományból. Ezt elküldik a kerületi főállatorvoshoz, az alapján adják meg az engedélyt. A Nébih által kiadott lakossági tájékoztatóból kiderül, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a háztáji gazdaságokra is vonatkozik néhány fontos szabály. 

Magyar Péter Bucsuban 42 tyúkot tart. Alaphelyzetben szabadon tartja őket, de a járványügyi óvintézkedések hatására kialakított egy minden oldalról zárt teret. Amikor elrendelik, akkor a tyúkok nem mehetnek ki az udvarba. A Nébih által kiadott lakossági tájékoztató szerint a takarmányt és az alomanyagot fedett, zárt helyen kell letakarva tárolni, az etetés-itatás is fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történjen. Az állatok gondozásánál külön rendszeresített ruhát, cipőt csizmát kell viselni, amit semmi másra nem használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!