Az inzulinpumpa fontos segítség

2022.06.04. 15:30

15 éves büki fiú beszélt arról, mit jelent számára a mindennapokban az, hogy diabéteszes

Százéves az inzulin. Múlt héten arról beszélgettünk dr. Csákváry Violettával, a Markusovszky-kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetőjével, milyen sokat fejlődött a cukorbetegség kezelése. Most a 15 éves büki Oláh Máté mondja el, mit jelent számára a mindennapokban az, hogy diabéteszes.

Szalai-Horváth Barbara fiával, Oláh Mátéval – aki állandóan „viseli” az inzulinpumpát

Forrás: Unger Tamás

A sporttagozatos gimnazista fiú 12 éve cukorbeteg. 

– Az elmúlt évek alatt megtanultam, hogy a cukormérés elengedhetetlen a mindennapi életemben. Hároméves koromban lettem diabos, az elején nem értettem, miért nem ehetek meg bármikor egy banánt és miért kell pontban három órakor uzsonnáznom. Tíz-tizenegy évesen fogtam fel, hogy a diabétesz az életem része marad örökre. Rosszkedvű és érzékeny kiskamasz vált belőlem. Édesanyám arra biztatott, hogy igyekezzek büszke lenni arra, hogy a betegséggel együtt élve is megküzdök ugyanolyan nehézségekkel, mint a többi gyerek. Számomra a cukroslét kihívás, de nem lehetetleníti el az életemet. 

- Ellenkezőleg: ha tartom a diétát, megfogadom az orvosi javaslatokat és sportolok rendszeresen, akkor akár egészségesebb lehetek sok társamnál. Hároméves korom óta inzulinpumpa-használó vagyok, nagy tapasztalatom van a bázisinzulin programozásában, ami könnyebbség a sportban, hiszen tíz éve focizom Bükön az U16-os és U19-es csapatban. A szenzor a folyamatos cukormérésben áll a segítségemre, így könnyebben ki tudom zárni a magas és alacsony cukrokat. Biztatok mindenkit, hogy bátran használja és sportoljon rendszeresen. Nem kell kilométereket úszni vagy futni, menjünk ki a szabadba, sétáltassunk kutyát vagy nyáron vízibiciklizzünk. A szülőket arra kérem, engedjék kicsit szabadabbra a pórázt, tapasztalattal és odafigyeléssel néhanapján be lehet engedni az életünkbe a tiltott ételeket is. 

Máté szóba hozta az inzulinpumpát. Csákváry Violetta megerősíti, hogy az eszköz javuló életminőséget eredményez például a kihagyható, eltolt étkezések vagy sportolás kapcsán. Csaknem száz gyermek részesül diabéteszgondozásban a kórházban. Közülük egyre többen pumpát viselnek. A kezelés során ultragyors hatású, folyamatos és automatikus az inzulin adagolása a bőr alá. A legújabbak már Smart Guard funkcióval is rendelkeznek: megelőzik a tartósan magas értékek kialakulását. Fontos szempont, hogy a NEAK az inzulinpumpák és hozzá tartozó segédeszközök árának kilencvennyolc százalékát téríti meg gyermekeknél. A főorvos így összegez: 

– Nehéz, rögös út az 1-es típusú diabéteszeseké sok piros táblával, hullámvölgyekkel. A szülők figyelmét arra hívja fel: ne tévesszék szem elől az árulkodó tüneteket. Ha az óvodás, iskolás nagyon sokat kezd inni, ha a csecsemő, aki már egyre kevesebbet szopizott, újra és sokszor követeli a szopizást, vagy a szokottnál jóval nagyobb adag tápszert, teát iszik meg. Ha állandóan vécére jár, éjjel is felkel pisilni. Ha a szobatiszta gyermek vagy akár felsős gimnazista egy-egy alkalommal reggelre bepisil vagy napközben elcsöppen a vizelete. Ha egy kisbabának akár dupla anynyi pelenkát kell napközben is cserélni. Ha farkasétvágya lesz a gyereknek, mégis fogyni kezd. Ha az addig energikus gyerek nem bírja a fizikai aktivitást, ha a csecsemő nagyon aluszékonnyá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!