Felszentelték a plébániát

2022.06.14. 07:00

Fatimai estet tartottak körmenettel Kőszegen - Dr. Székely János megyés püspök megáldotta a felújított plébániaépületet

Dr. Székely János megyés püspök volt a főcelebránsa a Jézus Szíve-templomban tartott hétfő esti szentmisének, amely egyben fatimai est volt, aztán körmenet indult a plébániához, hogy felszenteljék.

Merklin Tímea

Németh Norbert kispap és dr. Perger Gyula plébános a megújult plébánia udvarán a kútnál, ahol Szűz Mária-szobrot is elhelyeztek

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Dr. Perger Gyula atyától megtudtuk: az épület kívül-belül teljesen megújult, csak a falak maradtak a régiek. A plébániához kapcsolódó udvaron kolostorkertet alakítottak ki: hagyományosan négy részre osztották, virágosították – főleg rózsákkal telepítették be –, középen kút áll Szűz Mária-szoborral, a sövényt tiszafából ültették. A kőszegi plébániaépület keletkezését a 14–15. századra datálják. A szakirodalom Mátyás király városi lakóházaként is említi. Plébániaként 1800 óta áll az egyházközség gondozásában. A legutolsó átfogó felújítás, amely a teljes külsőt és belsőt is érintette, 1938-ban volt, amikor dr. Székely László apát-plébános érkezett Kőszegre. Azóta is voltak kisebb felújítások, de mindenre kiterjedő rekonstrukció azóta nem történt. 

A szentmisén dr. Perger Gyula a főcelebráns megyés püspök mellett üdvözölte a verbita atyákat, Alajos atyát – aki szombaton ünnepli pappá szentelésének 65. évfordulóját –, Juhos Ferenc atyát, Varga Bertalan pápai káplánt és plébánost, Hurgoi Sándor atyát, a kispap Németh Norbertet, szüleit, testvérét, családtagjait, ismerőseit, illetve mindenkit, aki az esten bekapcsolódott a közös imádságba, hálaadásba. A szertartást az élő családtagokért ajánlották fel, de megemlékeztek Kőszeg egykori plébánosáról, dr. Horváth Lajos atyáról is, aki vasárnap hunyt el, életének 89. évében. A fatimai esten felidézték az égi Édesanyát, aki 105 évvel ezelőtt Fatimában ezen a napon jelentette ki Szent Szívének tiszteletét, és hálát adtak Németh Norbert megkezdett kispapi útjáért, valamint az eltelt hónapokban elvégzett felújítási munkáért is. 

A megyés püspök központi témája a Szűzanya tisztelete, illetve a papi hivatás volt, és ennek keretében teológiai tanulmányai megkezdése után egy évvel beöltözött Németh Norbert kispap, aki Perger atya mellett teljesített szolgálatot 2021–2022-ben. Dr. Székely János megáldotta Norbert reverendáját. Dr. Perger Gyula plébános köszönetet mondott a püspöknek, amiért támogatta a felújítást, és a műemlékvédelmi hatóság munkatársainak, Hajdú Istvánnak és Bodovics Lászlónak, hogy támogató szándékkal segítették a munkák előrehaladtát, valamint minden mesterembernek és jó szándékú segítőnek, akik példaértékűen álltak a feladathoz. Nem kellett várni senkire, egymásnak adták a kilincset, ennek köszönhető, hogy tíz hónap után felszentelhették az épületet. A szentmise után körmenet indult a Jurisics téri plébániához, ahol a Szilágyi Miklós karnagy vezette kőszegi fúvósok fogadták a Szűz Mária-szobrot, amit letettek az épület elé, és a felajánló imádság után dr. Székely János megyés püspök megáldotta az új köntösbe öltözött plébániát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!