Emléket állítanak

2022.06.21. 07:00

Kibővült az értéktár - Vasi nevezetesség a becsületkassza és a Márk-rózsa - fotók

A Stirling-villában tartott ülést hétfőn a Vas Megyei Értéktár Bizottság Kevy Albert vezetésével, miután a helyszínen szemrevételeztek két javaslatot.

Merklin Tímea

Vas megye rózsájával Pócs Margit, a kert kialakítója és az értéktárasok: Kevy Albert, Zágorhidi Czigány Balázs

Forrás: Cseh Gábor

 Megyei érték lett az acsádi Márk Rozárium, ahol kétezer tő van, valamennyi Márk Gergely által nemesített növény, unikális az országban. Márk Gergely magyar rózsanemesítő kertészmérnök volt, a Budatétényi Rózsakert megalapítója és tudományos munkatársa. Mintegy 800 rózsafajta megszületése kötődik a nevéhez. Halála után a törökbálinti „Magyar Rózsák Kertje” hanyatlásnak indult. 

Kigyóssy-Schmidt Éva, Berlinben élő rózsabarát anyagi támogatása tette lehetővé, hogy a kertben akkor megtalálható fajtákat Acsádon megtelepítsék 2014-től. Márk Gergely számos rózsáját nevezte el vasi településekről, a megyéhez köthető, általa tisztelt és elismert személyeknek állít így emléket. Az értéktár bizottság tagjai megtekintették a „hokedlimarketek” portékáit is a Kőszeghegyalján, ahol egy dunsztosüvegbe vagy dobozba kell bedobni a vásárolt dolgok ellenértékét bizalmi alapon.

 

 A kiskertek és az őstermelők jó minőségű, autentikus termékeit keresik, szívesen veszik a környékbeliek és a turisták is. A bizottság döntése szerint megyei érték a Kőszegi és Kőszeghegyaljai becsületkassza, amely hozzátartozik az itteni falvak látványához és életéhez. Amennyire megszokott a házak elé kihelyezett kínálat a becsületkasszával, úgy tűnik, kissé merész helyi specialitásnak látszik a meszszebbről érkező látogatók számára. Különösen így volt ez a szocialista korszakban, amikor a köz- és magántulajdonnak általában nem nagy becsülete volt. 

A helyi szokás azonban ezt a nehéz korszakot is túlélte, ma ismét terjedőben van, és már nemcsak szerény bevételkiegészítés, hanem a kőszegi, kőszeghegyaljai turisztikai brand szerves része. A szokás gyökerei minden bizonnyal a helyi német (hienc) hagyományokban gyökereznek, párhuzamai felfedezhetők a mai burgenlandi területeken is. Magyarország más vidékein nem ismert, így a látogatók nemcsak Kőszeggel, hanem általában Vas megyével is összekapcsolják a kiskereskedelemnek ezt a nem szokványos formáját. A bizottság döntése szerint maradt helyi érték a dozmati Szent György-templom és a Madonna, azzal a jövőbe mutató ajánlással, hogy a vasi középkori falusi templomokat egy gyűjtőfogalom alatt veszik majd fel a megyei értéktárba a hozzájuk tartozó szakrális művészettörténeti emlékekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!