Rejtekhelyről figyelte

2019.03.28. 07:00

Gyanakodott: Kocsis Krisztián tetten ért egy gyújtogatót

Kocsis Krisztián, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója és a Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagja tíz kilométerre Celldömölktől, a Veszprém megyei Külsővat-Bánhalmapusztán él. A szerény fiatalember nem mindennapi dolgot cselekedett: tetten ért egy gyújtogatót.

Tóth Kata

Kocsis Krisztián tűzoltó és polgárőr – 2012-ben került a celli önkormányzati tűzoltósághoz. Gyerekkora óta tűzoltónak készült Fotó: Szendi Péter

Március elején kezdődtek a szabadtéri tűzesetek a falu határában: több alkalommal égett az aljnövényzet, a bokros-nádas területek, és egyre szaporodtak az esetek. Előfordult, hogy húszhektáros terület állt lángokban. Kocsis Krisztián akkor arra gondolt, nem ártana figyelőszolgálatot létrehozni.

– Gyanítani lehetett, hogy egy ember a felelős a történésekért. A faluban kezdtem informálódni, a kocsmában, az utcán, és miután meglett a célszemély, elkezdtük figyelni, hogy merre jár, mit csinál. Később figyelőszolgálatot szerveztem, amihez két polgárőr kollégám csatlakozott. Néhányszor rejtve, máskor folyamatos mozgásban voltunk, pásztáztuk a környéket, elsősorban a korábbi tüzekhez közel. Néhány napig nem történt semmi, aztán március 19-én, kedden, miután már kétszer vonultak a celli tűzoltók, mert meggyulladt a falu külterületén a nádas, kora délután Külsővatra mentem, újra figyelőszolgálatba. Egyszer csak megjelent a hetven év körüli férfi, akire gyanakodtunk. Követni kezdtem, elbújtam a tisztás sarkában, a bozótosban, onnan, fentről figyeltem, mit tesz. Ő lesétált a domboldalon, átment az árokparton, a nádas-sásas ártéri területre, és lehajolt. Akkor már sejtettem, mire készül. Pontosan emlékszem, 15 óra 24 perckor értesítettem a rendőröket, a tűzoltókat, az alpolgármestert, hamar megérkezett mindenki, de arra már – élénk szél fújt – fellobbant a láng. Odamentem a férfihez, aki tagadott. Azt mondta, látta a füstöt, és csak el akarta taposni. Kézi szerszámok és puttyonyfecskendő segítségével oltották el a tüzet a kollégák, de így is a tűz martaléka lett úgy egyhektárnyi rész. Mindez egy Natura 2000 területen – mesélte a helyszínen a polgárőr. A 29 éves fiatalember, Kocsis Krisztián 2012-ben került a celli önkormányzati tűzoltósághoz. Azt mondja, gyerekkora óta a tűzoltó hivatásra készült, ez az élete, „ha gond van” vagy helyettesíteni kell, a szabadnapjain is szívesen bemegy a Koptik Odó utcai épületbe. Nem vállalt másodállást, a beosztása tette lehetővé, hogy figyelőszolgálatba menjen. Polgárőrként rendszeresen lát el járőrszolgálatot a városban.

Kocsis Krisztián tűzoltó és polgárőr – 2012-ben került a celli önkormányzati tűzoltósághoz. Gyerekkora óta tűzoltónak készült Fotó: Szendi Péter

– Nagyon büszkék vagyunk Krisztiánra. Már két héttel a tettenérés előtt engedélyt kért figyelőszolgálat létrehozására, hogy felderítse az esetet. Ennek annyi kritériuma volt, hogy legalább ketten dolgozzanak az ügyön. Március 19-én a harmadik tűzeset előtt jelezte, hogy megkezdi a figyelőszolgálatot. Sikerrel járt, aminek nagyon örülünk, mondta Hadászi Zsolt, a Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke. Megjegyezte még: sokszor, bár emberi mulasztás vagy szándékos gyújtogatás miatt keletkezik tűz, mégis megszüntető határozat születik, amikor egy eset után kiderül, hogy két kilométeres körzetben nem volt ingatlan. A tűzoltóknak mindenképpen vonulniuk kell, pedig lehet, hogy egy súlyos balesetnél, ahol perceken múlik az emberi élet, ugyancsak szükség lenne rájuk. Arról nem is beszélve, hogy mennyi időt vesz igénybe a leégett fás, nádas, bokros rész regenerációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!