Különleges vendég adott elő

2019.04.12. 11:30

Írországról szólt minden a szombathelyi egyetemen

Ír napot tartottak az angolosok csütörtökön. Az Írországról szóló élménybeszámolók és vetélkedők mellett az ír nagykövet, Pat Kelly is előadást tartott.

Budai Dávid

Pat Kelly, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete és Horváthné dr. Molnár Katalin, a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője a megnyitón

Fotó: Horváth Balázs

Szent Patrik Nap címmel szervezett ír tematikájú napot a hallgatóknak és angol tagozatos középiskolásoknak az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Angol Nyelv és Irodalom Tanszéke csütörtökön az egyetem forrásközpontjában. A nap azonban csak szimbolikus értelemben szólt az írek leghíresebb védőszentjéről, akit egyébként március 17-én ünnepelnek, sokkal inkább szólt minden másról, ami ír, beleértve a kultúrát és a politikát is.

A rendezvény díszvendége Pat Kelly, az Ír Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete volt, aki a Brexitről beszélt. A jól ismert témát természetesen ezúttal az írek szemszögéből értékelve ismerhették meg az érdeklődők. A nagykövet úgy látja, hogy a Brexittel minden fél csak veszítene.

A tanszék hallgatói tanulmányaik során az ír történelemmel és kultúrával is megismerkednek, ezt ösztönözte két vendég­előadó: Szűcs Orsolya és Pap József, az Ír Nagykövetség éves ösztöndíjprogramjának korábbi nyertesei, akik egyhetes írországi élményeikről beszéltek.

Pat Kelly, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete és Horváthné dr. Molnár Katalin, a Savaria Angol Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője a megnyitón

A tanszék életében nem ez volt az első ír tematikájú nap – mondta el dr. Bődy Edit főiskolai docens, aki ezúttal nagyon elégedett volt a részt vevő hallgatók számával. A konferenciaterem valóban maximális kihasználtsággal működött, hiszen volt, hogy egyszerre nyolcvanan is jelen voltak. Az ír nap minden bizonnyal egyik legemlékezetesebb epizódja az az ír tematikájú vetélkedő volt, ahol hét csapat – köztük a Guinness és a Green girls – vetélkedett egymással. Itt a vallás és a történelem témaköre mellett olyan kérdések is szerepeltek, mint hogy hány százalék whiskey van az ír kávéban (egyébként 24), de ezt nem sokan tudták. Mindemellett kellet írni ír verset és kellet rajzolni kelta keresztet is.

Fazekas Patrik másodéves anglisztika szakos hallgató először vett részt a tanszék ír napján, és egyike volt azoknak, aki kérdezett a nagykövettől. – Mennyi az esélye annak, hogy Észak-Írország kilép az Egyesült Királyságból, és csatlakozik az Ír Köztársasághoz? A nagyövet elmondta, az észak-íreknek különleges státuszuk van és választhatnak, hogy ír vagy angol állampolgárok legyenek. A nagykövetség ajándéka volt az a C épület aulájában bemutatott ideiglenes kiállítás is, amely a Blazing a Trail (Úttörők) címet viseli, és 21, ír diaszpórában élő nő életét és örökségét mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!