Az élet nyáron sem állhat meg

2018.07.24. 11:30

Városi véradásra várták az embereket hétfőn Szombathelyen

Adj vért! címmel indított nyári akciót a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A szabadságolások miatt ebben az időszakban ugyanis kevesebben jelentkeznek segíteni, pedig a balesetek és a műtétek száma ilyenkor sem csökken. Ezért a Vérellátó Intézetben tegnap retró véradást tartottak. Ez egyben a megyeszékhely városi véradó napja is volt.

Lakosi Gabriella

A véradókat tegnap dr. Lantai Szilvia vezető főorvos és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Minden véradó ajándékot kapott

A kampányt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és dr. Lantai Szilvia vezető főorvos nyitotta meg. A doktornőtől megtudtuk, hogy általában sikeresnek mondhatók ezek a programok, ilyenkor sok embert sikerül megmozgatni, elérni. Minden véradó ajándékot kapott – a jól megérdemelt zsíros kenyéren és sörön felül is –, továbbá sorsoláson vett részt. Színházjegyet, vacsorautalványt, strandbelépőt és sportmezeket is lehetett nyerni.

Emberéleteket menthet

A megjelentek közül sokan már több mint húsz alkalommal nyújtották a karjukat. A legtöbben azt mondták, azért járnak rendszeresen, mert bármikor kerülhetnének ők is olyan helyzetbe, hogy szükségük lehet vérkészítményre. Így aztán úgy érzik, nekik most kell segíteniük. Arról nem is beszélve, hogy jót tenni egyszerűen jó érzés – jegyezték meg. Ezt az érzést támogatja egyébként az SMS-rendszer is, amely már évek óta üzemel a vérellátónál. Minden beteg, aki vérkészítményt kap, a zárójelentésén egy matricát talál „Szeretettel: az Ön véradója” felirattal, az önkéntesek pedig SMS-t kapnak arról, ha felhasználják az általuk adott vért. Havonta 32-34 ezer értesítést küldenek ki az országban. A véradók ilyenkor igazán átérezhetik azt, hogy segítettek, megélhetik ennek fontosságát, és az is tudatosul bennük, hogy valódi emberéleteket menthet meg az, ha valaki részt vesz az ilyen kezdeményezéseken.

A véradás egyébként körülbelül fél óráig tart, előtte és utána pedig feltétlenül enni és inni kell. A kivizsgálások után a 4,5 dl vér – egységesen mindenkitől ennyit vesznek le – körülbelül öt perc alatt folyik le, ezután ajánlott még legalább ugyanennyi időt a székben pihenéssel tölteni.

Véradásra mindenki jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. Fontos, hogy a véradó legalább 50 kilogramm testsúlyú legyen, hiszen e határ alatt már problémákat okozhatna a vérveszteség. Nem adhat vért az sem, akinek az elmúlt fél évben lett tetoválása (a kozmetikai tetoválás is annak számít) vagy piercingje, és az sem, aki az elmúlt egy hónapban antibiotikumkúrán esett át. Bizonyos műtéti beavatkozások után is várni kell 6–12 hónapot, ahogy gyomor- vagy vastagbéltükrözés után is.

A véradókat tegnap dr. Lantai Szilvia vezető főorvos és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszereket, az viszont nem jelenti azt, hogy ne segíthetne. A fogamzásgátló és a vérnyomáscsökkentő szedése egyáltalán nem jelent problémát. A dohányzás sem kizáró tényező, ugyanakkor azt javasolják, hogy a szúrás előtt és után lehetőleg ne gyújtsunk rá, hiszen ilyenkor a szervezet a vérveszteség miatt amúgy is kevesebb oxigént tud szállítani, sokat ronthat a helyzeten a tüdőbe kerülő füst.

Egy éven belül a férfiak maximum ötször, a nők legfeljebb négyszer adhatnak vért. Fontos tudni, hogy a két vér adás között legalább 56 napnak kell eltelnie.

Véradó akció legközelebb Celldömölkön lesz augusztus 8. és 10. között – tudtuk meg dr. Lantai Szilviától. Kitelepülnek majd a Savaria Történelmi Karneválra is, és a Sitkei Rockfesztiválon is jelen lesznek.

Ezeken kívül minden hétköznap várják a segíteni vágyókat a vérellátóba. Hétfőtől csütörtökig 8–15 óráig, pénteken pedig 8 és 13 óra között van lehetőség vért adni.

Véradáskor az adatok felvételéhez fényképes igazolványt – személyigazolványt, diákigazolványt, jogosítványt vagy útlevelet – kell bemutatni, valamint a tajkártyára és a lakcímkártyára is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!