Vörösiszap

2010.10.11. 12:18

Vörösiszap-katasztrófa: önkéntesnek jelentkeztek egyetemisták és tanáraik

A katasztrófa hírére azonnal felajánlották segítségüket az egyetemisták a kolontáriaknak és a devecserieknek. Két kezük munkájával segítenék a térség lakóit.

Bajdó Bettina

- A tragédia hírére azonnal megmozdultak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának hallgatói és oktatói. Azonnal felajánlották segítségüket a katasztrófa sújtotta térség lakóinak  - tudtuk meg Gaspari Gábortól, az intézmény elnöki hivatalának kommunikációs munkatársától.
 
- Nagyon sok devecseri és ajkai hallgatója van az egyetemnek, ezért gondoltuk, hogy felajánljuk segítségünket - folytatta Gaspari Gábor. 

- Kedden reggel kezdtük el toborozni a segítőket, s csütörtök reggelre már be is telt a létszám. Közel ötven hallgató és oktató jelentkezett a felhívásra. Azonnal felvettük a kapcsolatot a katasztrófavédelmi igazgatósággal, onnan átirányítottak bennünket a kolontári operatív törzshöz. Mivel nekünk nincs vegyvédelmi ruhánk, egyelőre nem tudunk segíteni a munkában. Abban egyeztünk meg, hogy 24 órás riasztásban leszünk. Vagyis, ha hívnak bennünket, akkor egy napon belül a helyszínre érünk.

Azt még nem tudják az önkéntesek, hogy nekik kell-e buszt szervezni vagy küldenek értük járművet Kolontárról, de folyamatos készenlétben állnak. A kesztyűket és a maszkokat az egyetem garantálja a diákoknak.

Az egyetem hírlevelében is kérik a hallgatók segítségét: a Hallgatói Önkormányzat, a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Rádiója, valamint a HÖK lapja is csatlakozott a vörösiszap-szennyezéstől sújtott településeknek szervezett gyűjtéshez. 

Az adományokat kedd 16 óráig várják a B-épület földszintjén található HÖK irodában. Ruhaneműket, tisztító- és fertőtlenítőszereket, tartós élelmiszereket és ásványvizet gyűjtenek a helyieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!